Gedeon napja van. | 2024.03.28

December elejéig lehet pályázni agrár-környezetgazdálkodási támogatásra

2016-11-08 12:55:00

 December 2-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Miniszterelnökség által meghirdetett új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programra; a 40 milliárd forint keretösszegű forrásra szőlő- és gyümölcsültetvényesek, illetve szántóföldön gazdálkodók pályázhatnak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.

    Az elbírálás során az ültetvények esetében előnyt élveznek az eróziós, az aszályérzékeny, illetve a kedvezőtlen adottságú területek, a szántóföldön gazdálkodók közül pedig az állatállománnyal rendelkezők.
    A Miniszterelnökség a vidékfejlesztési program keretében tavaly hirdetette meg az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés elnevezésű programot. Ehhez 9500 gazdálkodó csatlakozott, mintegy 441 ezer hektáros területtel, összességében mintegy 190 milliárd forint értéket képviselve.
    Mivel a pályázatra majdnem háromszoros volt a túljelentkezés, a Miniszterelnökség ez év szeptember 30-án - széles körű szakmai egyeztetést követően - új AKG-kiírást jelentetett meg, 40 milliárd forintos keretösszeggel - emlékeztet közleményében az agrárkamara.
    Az új AKG-programban rendelkezésre álló forrásból a szőlő- és gyümölcsültetvényesek számára 15 milliárd, a szántófölddel rendelkezők számára 25 milliárd forintot különítettek el. Az ötéves kötelezettségvállalási időszak 2017. január 1-jétől kezdődik.
    A támogatási kérelmek benyújtására 2016. november 2. és december 2. között van lehetőség, kizárólag elektronikus úton, az MVH weboldalán (www.mvh.gov.hu). A határidő jogvesztő, a december 2. után benyújtott kérelmek nem fogadhatók el.
    A pályázni szándékozókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által megjelentetett AKG-, illetve Területmérési kézikönyv is segíti. Emellett a gazdálkodók a támogatási kérelmek benyújtásához a NAK falugazdászainak segítségét is igénybe vehetik - tartalmazza a közlemény.