Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Aszad és a két nagyhatalom is kell a békéhez

2016-11-08 09:26:00

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök nélkül nem képzelhető el, hogy országában véget érjen a káosz és az anarchia, de az Egyesült Államok és Oroszország együttműködésére is szükség van.

    A szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában felidézte: Aszad, amikor 34 éves korában, apja halálakor az ország élére került, egy piacgazdaság meghonosítását kezdte el. Szíria a 2011-es "arab tavaszig" gyorsan növekvő gazdaság volt, de a rendet és status quot - apja nyomdokain haladva - Aszad a titkosszolgálattal és a hadsereggel tartotta fenn.
    A szíriai elnök erős baráti kapcsolatokat tart fenn Iránnal és Oroszországgal, míg az amerikaiak 2011-ben szerették volna eltávolítani országa éléről - fejtette ki Horváth József. Hozzátette: az új amerikai elnöktől négyéves kormányzása kezdetén bátrabb fellépésre számít, de Oroszország egyetértése nélkül nem lehet Szíriában tartós békét teremteni.
    Szíriában egy nagyhatalmi összeütközésről is szó van, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell valamilyen megállapodást kötnie - vélekedett a szakértő, kiemelve, hogy ennek a helyzetnek Európa is kárvallottja a migránsválságon és a terrorizmuson át a gazdasági problémákig.