Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kósa: nincs ok módosítani a menetrendet

2016-11-07 14:20:00

 A Fidesz-frakció szerint a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, ezért nem indokolt, hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítást megelőzően szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről - mondta Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a Házbizottság hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

    Elmondta: a Jobbik kérésére rendkívüli ülést tartott a Házbizottság, mert az ellenzéki párt kezdeményezte, hogy a letelepedési kötvény megszüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatukat az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel úgy tárgyalja, hogy a szavazást még kedden, az alaptörvényről szóló határozathozatal előtt tartsák meg.
    Kósa Lajos ugyanakkor jelezte, a Házbizottság nem támogatta ezt a kezdeményezést, a Fidesz-frakció megítélése szerint semmi indoka nincs a rendkívüli tárgyalásnak.
    "A letelepedési kötvény az egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk azt, hogy ezt összekössük bármivel" - jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint Magyarország védelmét és a hazaszeretetet nem lehet feltételekhez kötni.
    Úgy vélte: a letelepedési kötvény átmeneti konstrukció, amire 2010 és 2012 között, amikor "nagyon nagy bajban volt Magyarország" és a külső finanszírozást minden eszközzel biztosítani kellett, szükség volt, de ma már ez okafogyottnak tűnik. Jelezte: a kormány be fogja hozni a parlament elé azt a javaslatot, ami átfogóan értékeli Magyarország külső finanszírozását, és ennek keretében a letelepedési kötvény ügyéről is tudnak majd dönteni.
    Kósa Lajos megerősítette, hogy a Fidesz-frakció megszavazza az alaptörvény módosítását, és arra kért minden képviselőt, illetve frakciót, hogy a keddi szavazás alkalmával "ne különböző követelésekkel álljon elő, ne zsaroljon, hanem szeresse a hazáját", és segítsen Magyarországot megvédeni a betelepítési kvótától.