Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: a felelős befektetői magatartás nem ér véget a befektetési döntés meghozatalával

2016-11-07 07:04:28

 

Egy kellően gondos befektetőnek nem csupán a befektetési döntésnél kell alaposnak lennie a jegybank fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója szerint, figyelnie kell befektetéseinek alakulását is, amiben segít az MNB honlapján található értékpapírszámla-lekérdező alkalmazás is.

 

    Szeniczey Gergő az MTI-nek elmondta, jelentősen nőtt idén a befektetési alapok vagyona, különösen az ingatlanalapok iránt emelkedett a kereslet. Mivel egyre többen fektetnek nyilvános alapokba, ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős befektetői döntések fontosságára. Ehhez például az ingatlanalapoknál elengedhetetlen a mögöttes ingatlanpiac hullámvölgyeinek, és az ehhez kötődő esetleges veszteség kockázatainak megismerése.
    Az ügyvezető igazgató azt javasolja a befektetőnek, hogy a hazai nyilvános, nyíltvégű alapok esetében alaposan tanulmányozzák a kiemelt befektetői információkat (Key Information Documents, KID), amelyek a jogszabály előírása szerint tömör, érthető formában segítenek a döntés megalapozásában. A KID tájékoztat az alap befektetési politikájáról, kockázatáról, költségeiről, díjairól, a múltbeli hozamokról, a gyakorlati tudnivalókról.
    Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet: mindenki "kockázati étvágyának" ismeretében döntsön arról, hogy a rendelkezésre álló befektetési időhorizontok alapján melyik a számára megfelelő befektetés, értékelje az alap sajátosságait, saját likviditási elvárásait vesse össze az alap likviditási vállalásaival.
    Szeniczey Gergő megjegyezte, a növekvő lakossági megtakarítások és a tartósan alacsony hozamkörnyezet hatására a befektetési alapok vagyona 2016 közepére meghaladta az 5000 milliárd forintot. Az alapok iránti keresletet az alacsony hozamok és a volatilis nemzetközi piacok mellett növelte a fokozódó igény az alapkezelők szakértelme és a költséghatékony megoldások iránt.
    Az új tőke beáramlásával stabilizálódott az alapok által kezelt állomány, a lakosság a visszatekintő hozamok alapján olyan befektetések felé fordul, amelyeken érdemi hozamot tud elérni - mondta.
    Változatlanul a kötvény és pénzpiaci befektetések dominálnak, töretlen az abszolút hozamú alapok népszerűsége. Az alapok portfóliójában jelentősen nőtt az állampapírok súlya, de egyes alapoknál jelentős a bankbetétek aránya is, amire ugyancsak érdemes figyelni a befektetőknek - tette hozzá.
    Az ingatlanpiac élénkülése teszi egyre népszerűbbé a közvetlenül ingatlanba fektető befektetési alapokat, amelyek 2014 végén 551 milliárd, 2015 végén 643 milliárd, idén június végén már 734 milliárd forintnyi vagyont kezeltek. Az év közepén már 11 nyilvános nyíltvégű, közvetlenül ingatlanokba fektető alap működött. Legutóbb augusztusban volt nyilvános ingatlanalap jegyzés, amelynek értéke 1 milliárd forintot tett ki - ismertette a szakember.
    Az ingatlanok iránti érdeklődés egyik okát a lakosság munkaerőpiaci, jövedelmi helyzetének javulásában látja az ügyvezető igazgató, aki szerint sokan nem közvetlenül lakóingatlant vesznek befektetési céllal, hanem ingatlanalapok jegyeit. Ezért az alapkezelők is fantáziát látnak az új ingatlanalapok indításában.
    Az MNB az ingatlanpiac ciklikussága, a nyilvános alapok lakossági kitettsége és az ingatlanok specialitásai miatt fordít kiemelt figyelmet e szegmens monitoringjára - mondta Szeniczey Gergő, megjegyezve: az elmúlt évek egy-egy váratlan ingatlanpiaci megingása a nemzetközi piacokon figyelmeztet arra, hogy a ma népszerű ingatlanbefektetési jegyekkel egyes időszakokban nemcsak nyerni, hanem veszíteni is lehet.