Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarország számára fontosak a jó szövetségesek, a szövetség pedig a szomszédoknál kezdődik

2016-11-05 10:37:00

 

Fontos, hogy Magyarországnak legyenek jó szövetségesei, a szövetség pedig a szomszédoknál kezdődik - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek nyilatkozva pénteken a burgenlandi Mosontarcsán (Andau), ahol a az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján, a nemzeti gyásznap alkalmából tartottak megemlékezést.

 

    Balog Zoltán köszönetet mondott Ausztriának, hogy az osztrák nép fogadta az 1956-ban érkező "szabadságkereső magyarokat", és segített nekik, hogy új életet kezdjenek. Egyúttal megköszönte a forradalom hatvanadik évfordulóján való közös emlékezés lehetőségét is. 
    A miniszter hangsúlyozta: a migráció közös veszély Európára, ezért meg kell védeni a jogrendünket, biztonságunkat. Hozzátette: a menekülőkkel szemben a szolidaritás kifejezéseként persze mindent meg kell tenni azért, hogy származási országukban nagyobb esélyük legyen a békés és a biztonságos felemelkedésre. 
    A megemlékezésen elmondott beszédében a miniszter utalt arra, hogy 1956-ban menekülő magyarok együttműködtek a befogadó ország hatóságaival, részt vettek a közös feladatokban, fizettek adót és nem hoztak létre párhuzamos társadalmakat.
    "Jobb osztrákok, jobb svájciak, jobb németek és amerikaiak akartak lenni és egyúttal jó magyarok szerettek volna maradni" - mondta.
    Az osztrák kancellár szerint nem hasonlítható össze teljes mértékben 1956-os és a mostani menekülthelyzet. Christian Kern a gyásznapi megemlékezésen hangsúlyozta: ma azzal szembesülünk, hogy nem a szomszédos államban tör ki forradalom, hanem világszerte mintegy 60 millió ember menekül, ami korunk legnagyobb kihívását jelenti. 
    "Kötelességünk az embereknek védelmet nyújtani, de nem az embercsempészeknek, hanem nekünk kell eldöntenünk, hogy ki utazhat be az országba" - fogalmazott Kern, aláhúzva, hogy fontos az uniós külső határ közös biztosítása és közös védelme is. Meglátása szerint ezeket a feladatokat Ausztria és Magyarország közösen tudja teljesíteni. A kancellár egyúttal fontos lépésnek nevezte, hogy a határvédelmi feladatok segítésére csütörtökön elindult az osztrák katonai kontingens a magyar-szerb határra. 
    Heinz Fischer korábbi államfő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ történelemkönyvéből kitörölhetetlenek lesznek az 1956-os magyarországi események. Hangsúlyozta: a történtek bizonyították a demokrácia érzékenységét és a hatalom ellenőrzésének fontosságát is. 
    Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető beszédében megemlékezett arról a mintegy 80 ezer magyarról, akik 1956-ban a mosontarcsai hídon át érkeztek Ausztriába. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy Burgenlandba 1956-ban, 1989-ben és 2015-ben is nagy menekültáradat érkezett, és mindhárom alkalommal példaszerű segítséget nyújtottak az embereknek. 
    A megemlékezésen beszédet mondott még Lőrincz György, Jánossomorja, Andreas Peck Mosontarcsa (Andau), Hámori György Kapuvár polgármestere, Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke. Az eseményen részt vett Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, Ägidius J. Zsifkovics kismartoni püspök és Manfred Koch burgenlandi szuperintendens is.
    A mosontarcsai (Andau) hídnál pénteken kora délután koszorúzást tartottak Christian Kern osztrák kancellár, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Heinz Fischer korábbi osztrák államfő és Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető jelenlétében. 
    Pénteken délelőtt megemlékeztek a jánossomorjai kopjafánál is, és emlékmenetet tartottak a település és Mosontarcsa (Andau) között.