Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lovász László: új fejezetet kell nyitni a magyar víztudományi kutatásban

2016-11-04 13:30:00

 A vízügyi kutatások eredményei közvetlen társadalmi jelentőséggel is bírnak, többek közt ezért is elengedhetetlen, hogy új fejezet nyíljon a magyar víztudományi kutatásban - mondta Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az akadémia nemzeti víztudományi programjának első eredményeiről beszámoló pénteki konferencia megnyitóján.

    Az elnök emlékeztetett rá, hogy az Akadémia tavaszi közgyűlésén döntött a víztudományi program meghirdetéséről, amelynek elindítását leginkább a klímaváltozás motiválta.
    Kiemelte: a víztudományi program a tudományos élet számára régi adósságot törleszt, ugyanakkor a víztudományi oktatás és kutatás fellendítésével kapott eredmények közvetlen társadalmi jelentősége sem elhanyagolható.
    "A magyar víztudomány olyan helyzetbe került, hogy cselekedni kellett" - emelte ki Hoffmann Imre helyettes államtitkár, aki felidézte, hogy 2015-ben, az első budapesti Víz Világtalálkozót követően azért alakult víztudományi kutatásokkal kapcsolatos bizottság, hogy Magyarországon elindulhasson egy olyan program, amely az MTA koordinálásával biztosítani tudja a víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelését.