Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem helyezték előzetes letartóztatásba a Berlinben őrizetbe vett terrorgyanús férfit

2016-11-04 12:45:00

Nem helyezték előzetes letartóztatásba, de továbbra is őrizetben tartják azt a Berlinben elfogott férfit, akit terrorcselekmény előkészítésével és az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetben viselt tagsággal gyanúsítanak - közölte pénteken a férfi kirendelt védője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva.

    Jonathan Burmeister elmondta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság (BHG) csütörtökön késő este elutasította a szövetségi legfőbb ügyészség indítványát az előzetes letartóztatásba helyezésről, nyilvánvalóan azért, mert nem találta kellően megalapozottnak a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség bizonyítékait.
    Azonban a gyanúsítottat nem helyezték szabadlábra. Amint a BHG közölte döntését, a férfihez odalépett egy rendőr, és közölte vele, hogy okirat-hamisítás miatt őrizetbe veszi - mondta az ügyvéd, botrányosnak nevezve a rendőrség eljárását. Mint mondta, az őrizetbe vétel nem indokolt, mert védence már régen elismerte, hogy hamis papírokkal utazott be Németországba. Állítása szerint az igazi útlevele elégett a szíriai Aleppóban.
    A szövetségi legfőbb ügyészség egyelőre nem erősítette meg, hogy a BHG elutasította indítványát az előzetes letartóztatásba helyezésről.
    Az ügyészség csütörtök esti közleménye szerint a 27 éves Ashraf Al-T.-t azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam tagja, kapcsolatban állt a terrorszervezet egy Szíriában tartózkodó, külföldi merényletekért felelős emberével, akitől felhatalmazást kapott arra, hogy tervezzen meg egy németországi támadást.
    A közleményben nem térnek ki a gyanúsított állampolgárságára. Az RBB biztonsági körökből származó értesülései szerint szíriainak mondta magát, amikor tavaly menedékkérőként megérkezett Németországba, de valószínűleg Tunéziából származik.
    A férfit szerdán vették őrizetbe. Az RBB szerint a német hatóságok hétfőn információkat kaptak róla egy külföldi hírszerző szolgálattól, és azért döntöttek elfogása mellett, mert úgy ítélték meg, hogy hamarosan végrehajthatja a tervezett támadást.
    A gyanúsított Berlin Schöneberg nevű városrészében lakott egy menekülteket segítő német önkéntesnél. Többször volt már dolga a rendőrséggel erőszakos cselekmények és ittas randalírozás miatt. Erőszakos magatartása miatt ki is tiltották korábbi lakóhelyéről, az egykori Tempelhof repülőtér egyik hangárjában berendezett menekültszállásról.
    A schönebergi lakásban nem találtak robbanószert, és a német bérlőt nem vonták eljárás alá. Egyelőre nem világos, hogy mennyire volt kiforrott a merénylet terve. Arra utaló jelek nincsenek, hogy a gyanúsított terrorista sejt tagja lett volna.
    A Die Welt című lap szerint a berlini rendőrség, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal irányítása mellett, hosszabb ideje megfigyelte a gyanúsítottat egy feltételezett német bűntársával együtt.
    A hatóságok a szövetségi legfőbb ügyészség közleményén kívül egyelőre kevés információt osztottak meg a nyilvánossággal hivatalosan. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter csütörtöki rövid nyilatkozata szerint a gyanúsított huzamosabb ideje "a biztonsági szervek figyelmének középpontjában volt". A miniszter kiemelte, hogy fontos ügyről van szó, és "nagyon jó, hogy ezt az embert kivonták a forgalomból".