Emma napja van. | 2024.04.19

1956 - Párbeszéd: ne egymás ellen harcoljunk, hanem a szabadságért és egyenlőségért!

2016-11-04 11:45:00

 Ne egymást vétózzuk, hanem az elnyomást! Ne egymás ellen harcoljunk, hanem a szabadságért és egyenlőségért! - mondta a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, aki az 1956-os forradalom leverésének 60. évfordulóján koszorút helyezett el Angyal István és a Tűzoltó utcai ellenállók emlékművénél pénteken, Budapesten.

    Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselője november 4. üzenetének a pesti munkáskerületek felől nézve azt nevezte: egy diktatúra nemcsak a jogainkat korlátozza vagy a szabadságunkat tiporja el, hanem létrehozza a maga uralkodó osztályát, amely az emberek millióit dönti rabszolgaságba.
    A politikus idézte Tamás Gáspár Miklós filozófus rendszerváltáskor megfogalmazott gondolatait: 1956 szocialista forradalom volt - talán az egyetlen a világtörténelemben -, amelyet kommunisták indítottak, vértanúi mind baloldaliak voltak.
    Hozzátette: nem a szocialista konszenzust kívánják újrateremteni, de azt szeretnék, ha az elnyomottak hangja legalább bekapcsolódhatna "az ünnepi kórusba". Az üzenetet a Párbeszéd ma is aktuálisnak tartja, ezért javasolja az alapjövedelem vagy a négynapos munkahét bevezetését, a munkavállalói jogok radikális kiterjesztését és a tandíj eltörlését - mondta.
    Jelenleg azonban Orbán Viktor miniszterelnök szerinte a nagytőkésekkel szövetkezve fokozza az elviselhetetlenségig a munkások kizsákmányolását.
    De egy nép azt mondta, elég volt - idézte fel Márai Sándor szavait a forradalomról, és párhuzamot vonva hozzátette: aki teheti, menekül innen, mint a forradalom leverése után. Bibó István szavait is felelevenítette, aki passzív ellenállásra szólított fel az egykori bábkormány ellen, Erőss Gábor azt mondta: ma aktív, de békés ellenállásra van szükség.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó