Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nehézkes a francia menekültügyi rendszer

2016-11-04 09:58:00

 A németországinál jóval kisebb számú érkezővel sem tud megbirkózni a francia menekültügyi rendszer - mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő.

    Tavaly mintegy 80 ezer menekültügyi kérelmet nyújtottak be az országban, ez a szám idén elérheti a százezret, de "a francia infrastruktúra még ennyire sem állt készen", miközben "folyamatosan születnek a kiegészítő megoldások", növelve az elhelyezhető emberek számát.
    A politológus szerint Francois Hollande francia államfő azért döntött a calais-i és a párizsi menekülttábor kiürítése mellett, mert demonstrálni szeretné, hogy "az állam ott van a helyén, rendet tart és teszi a dolgát", egyúttal azt is üzeni az elnökválasztás előtt álló országnak, hogy a korábbiaktól eltérően most nem fognak újraépülni ezek a táborok.
    A jövő évi franciaországi elnökválasztásról szólva a szakértő azt emelte ki, hogy a baloldal rossz szereplése miatt a voksolásnál érdekesebb lesz a jobboldali előválasztás eredménye, mert "aki ezt megnyeri, az a következő francia elnök".