Tivadar napja van. | 2024.04.20

Elindult az osztrák katonai kontingens a magyar-szerb határra

2016-11-03 16:16:00

Közösen kell fellépni az elmúlt másfél évben kialakult tömeges illegális migrációval szemben, csak egymást segítve lehet garantálni országaink biztonságát - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter Miklóshalmán (Nickelsdorf) csütörtökön, amikor az osztrák védelmi miniszterrel együtt elbúcsúztatták a magyar-szerb határ menti szolgálatra induló osztrák katonai kontingenst.

    Simicskó István megköszönte az osztrák katonai segítséget, és kiemelte: fel kell készülni a külső határok védelmére, amely láthatóan tartós feladat lesz.
    Simicskó István az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy az osztrák katonák olyan logisztikai háttértámogatást nyújtanak majd, amellyel a magyarországi és a schengeni határok védelmét lehet erősíteni. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-osztrák együttműködéssel példát tudnak mutatni Európa más országainak.  
    A miniszter a búcsúztatón mondott beszédében hangsúlyozta: "láthatjuk, hogy a terrorista szervezetek milyen módon használták ki a migrációs hullámot, az elmúlt időszakban Európa-szerte terrorcselekmények történtek". Mint fogalmazott: Magyarország déli határainál mára megteremtette a biztonsági feltételeket, és megerősítette a határvédelmet, valamint törvényes és tisztességes eljárásokat folytat le (a migránsokkal szemben).
    Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter szerint európai szintű megoldásra, a külső határok védelmére és a visszatoloncolási szerződések megkötésére van szükség, de tárgyalni kell a menekültek Európán belüli elosztásáról és a menekültügyi eljárások módjáról is.
    Doskozil beszédében emlékeztetett a tavaly kialakult menekültügyi helyzetre, és kijelentette: ezen előzményekből Európa nem sokat tanult. Úgy vélte, hogy az osztrák-magyar együttműködés létrejötte fontos lépés, hiszen meglátása szerint minden lehetséges erőt mozgósítani kell a külső uniós határ védelmére.
    Ausztria műszaki századot küld a magyar-szerb határhoz, amely a határvédelmi feladatokat segíti majd. Továbbá ötven járművet is biztosít a határvédelmi munkálatok támogatására. A kontingens munkáját a Szamaritánusok Ausztriai Szervezete (Arbeiter Samariter Bund) segíti. A bevetés hat hónapig tart, a katonák Hódmezővásárhelyen kapnak szállást. Jelenleg húsz osztrák rendőr támogatja a magyarországi határvédelmet.
    Az esemény végén a két hadsereg vezérkari főnöke megállapodást írt alá a Magyarországra érkező osztrák műszaki alakulat ellátásáról és költségmegosztásáról.