Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér: Magyarország támogatja Koszovó euroatlanti integrációját

2016-11-03 15:23:00

 Magyarország támogatja Koszovó euroatlanti integrációját és vízumliberalizációs törekvéseit - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután csütörtökön fogadta Kadri Veselit, a koszovói parlament elnökét.

    Kövér László hangsúlyozta: Magyarország számára Koszovó mint önálló állam és mint a Nyugat-Balkáni térség része is fontos stratégiai partner.
    "Célunk, hogy elősegítsük Koszovó euroatlanti integrációját, támogatjuk vízumliberalizációs törekvéseiket, éppúgy, mint a nemzetközi intézményekbe való felvételüket" - mondta a magyar házelnök, aki szerint Magyarország elemi biztonsági és nemzeti érdeke az Európai Unió bővítésének teljessé tétele.
    A magyar házelnök úgy fogalmazott: nem csak problémamentes, hanem kiválónak mondható a két ország kapcsolata, gazdasági és kereskedelmi szempontból is. Hozzátette: ugyan a záróforgalom viszonylag alacsonynak mondható, a maga 34 millió eurós tételével, de tavaly és idén jelentős mértékű a bővülés, ami bíztató tendencia a jövőre nézve.
    Kövér László elmondta: Magyarország segélyhitelprogram keretében is próbál Koszovó államépítésében és a gazdaságának fejlesztésében részt venni, de a kapcsolatok kiterjednek a sport és az oktatás ügyére is. Ez utóbbiról szólva kiemelte a Stipendium Hungaricum programot, amely 50 koszovói diáknak ad lehetőséget a jövőben, hogy magyarországi felsőoktatási intézményben tanuljon.
    Hangsúlyozta: a két ország törvényhozása is jó kapcsolatot ápol, ami nemcsak a házelnökök viszonylag rendszeres találkozóit jelenti, hanem a magyar Országgyűlés által szervezett Nyugat-Balkáni Házelnöki Értekezleten való koszovói részvételt, a szakbizottságok kapcsolattartását és az Európai Unió által támogatott ikerintézményi asszisztenciaprogramot, amelynek keretében Magyarország már harmadszor vállal közreműködést a koszovói parlament kapacitásainak bővítésében, különös tekintettel az euroatlanti csatlakozásra.
    A koszovói parlament elnöke örömét fejezte ki Magyarország támogatása miatt, és Koszovónak az euroatlanti integráció melletti politikai és gazdasági elkötelezettségét hangsúlyozta. Kadri Veseli köszönetet mondott a vízmuliberalizációs folyamat magyar támogatásáért is, valamint jelezte, hogy a jövőben a két ország a sport és a mezőgazdaság területén köthet egyezményeket. Kijelentette: Koszovónak Magyarország értékes partnere és mindent megtesznek, hogy ez a kapcsolat tovább fejlődjön.