Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai képzőművészek több millió dollárt adományoztak Hillary Clintonnak

2016-11-03 14:10:00

Több millió dollárt adományoztak az amerikai elnökválasztási kampányban Hillary Clintonnak amerikai képzőművészek, a legmagasabb összeget, több mint 50 ezer dollárt Jeff Koons adta a demokratapárti jelöltet támogató, úgynevezett Super Pac bizottságnak.

    Az amerikai képzőművész ezen kívül 40 példányban elkészítette a Gazing Ball (da Vinci Mona Lisa) című nyomatot, amelyet 50 ezer dollárért kaphattak meg azok, akik szeptemberben részt vettek a Gagosian Galéria adománygyűjtő árverésén Hillary Clinton számára. Ha mind a 40 print gazdára talál, az kétmillió dollárral gazdagítja a demokratajelölt választási pénzalapját - olvasható a The Art Newspaper képzőművészeti folyóirat honlapján.
    Jeff Koons a Monopol című magazinnak a minap elmondta, hogy a Demokrata Párt régi támogatójaként már 20 éve segíti Clintonékat. "Részt vettem már Bill Clinton politikai kampányában és Hillary szenátusi kampányában, nagy dolgokat tettem Obamáért, és közben sok pénzt gyűjtöttem Al Gore-nak is. Az elnökválasztási kampányokban a demokrata jelölt számára mindig szervezek művészeti aukciókat és más dolgokat" - sorolta.
    Barack Obama esetében a 2012-es választási kampányban elkészítette az amerikai elnök kárpitportréját tíz példányban, amelyek darabonként 100 ezer dollárért keltek el.
    Két másik művész, Chuck Close és Deborah Kass is nyomatok készítésével támogatja Hillary kampányát, ha műveik elkelnek, az 750 ezer, illetve 250 ezer dollár adományt jelent számára.
    Carrie Mae Weems videót, míg Jenny Holzer animációs filmet készített Hillary Clinton szavai alapján, Maya Linn a klímaváltozás hatásait vázolta fel munkájában a Művészek Hillaryért program keretében.
    A The Washington Post amerikai napilap szerint a választási kampányban Hillary Clinton eddig több mint 1,3 milliárd dollár adományt gyűjtött össze, szemben Donald Trump 795 millió dollárjával.
    A Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint a Clintont jelentősebb összegekkel támogató neves képzőművészek, műkereskedők között van Marina Abramovic, Glenn Ligon, Richard Serra, Cindy Sherman, illetve Larry Gagosian és David Zirner.