Emma napja van. | 2024.04.19

Lemondott parlamenti mandátumáról egy sokat bírált horvát honatya

2016-11-02 17:58:34

 

Lemondott szerdán parlamenti mandátumáról Branimir Glavas háborús bűnökkel vádolt volt horvát tábornok, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) alapítója, akit sok párttársa okolt a HDSSB rossz választási szerepléséért - közölte a horvát sajtó.

 

    Glavas helyét a horvát törvényhozásban párttársa, Josip Salapic veszi át.
    A politikus nem indokolta meg távozását.
    Visszavonulásának az lehet az oka, hogy nemrég szakadás történt a pártban. A szeptember 11-ei előre hozott parlamenti választásokon rosszul szerepelt a HDSSB, csak egy mandátumot szerzett a horvát száborban. Ezt megelőzően 2011-ben hat, 2015 októberében három képviselővel rendelkezett a parlamentben.
    A HDSSB-ben ezért többen Glavas távozását követelték, kritikusait azonban néhány órán belül kizárták a pártból, köztük Vladimir Sisljagicot, Eszék-Baranya megye elöljáróját is. Korábban hősként ünnepelte pártja a volt tábornokot, jelenleg azonban őt okolják a rossz választási eredményekért, valamint a párt népszerűségének csökkenéséért. 
    Glavas egy ideig a néhai Franjo Tudjman horvát elnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jobboldali párt alapítójának egyik legbizalmasabb munkatársa volt. 2005-ben belviszályok után kizárták a pártból. Ekkor új pártot alapított HDSSB néven, amely a 2007-es parlamenti választások után parlamenti párttá vált. 
    A volt horvát tábornokot 2009 szeptember végén háborús bűnök vádjával vették őrizetbe Boszniában. Azt rótták a terhére, hogy 1991-ben, a horvát-szerb háborúban félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására és meggyilkolására adott parancsot alárendeltjeinek.
    Glavas Eszék védelmét irányította az 1991 és 1995 közötti háborúban, s a helyi média szerint "élet és halál ura" volt akkoriban a Dráva-parti városban. 
    A Branimir Glavast érintő egyik jogerős ítéletet, amelynek értelmében 8 év börtönbüntetést szabtak ki rá, és amelyből közel öt évet a boszniai Mostarban le is töltött, az alkotmánybíróság még tavaly januárban megsemmisítette. A horvát legfelsőbb bíróság egy másik - elsőfokú - ítélete kapcsán, amelyben szerb civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt 10 évet kapott, idén júliusban új eljárást rendelt el.
    Glavas kilenc parlamenti cikluson keresztül volt parlamenti képviselő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó