Ervin napja van. | 2024.04.26

Kreml: alaptalanok az MI5-főnök állításai Moszkva Európával szembeni fenyegetéséről

2016-11-01 15:15:04

 

Alaptalannak nevezte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az MI5 brit belbiztonsági szolgálat vezetőjének sajtónyilatkozatát, amely szerint Oroszország politikája fenyegetést jelent az európai országokra.

 

    Peszkov keddi moszkvai sajtótájékoztatóján beszélt erről.
    "Addig, amíg valaki nem mutat fel valamilyen bizonyítékot, addig minden kijelentést, származzon az bár az MI5 fejétől, az Egyesült Államok elnökétől vagy más felelős személyektől, alaptalannak fogunk tekinteni" - jelentette ki.
    Andrew Parker, az MI5 főnöke a The Guardian című brit napilapnak kijelentette: Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent az európai stabilitásra, az elmúlt évtizedekben bővült az eszköztára és egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljainak elérésére. Arzenáljából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint úgy tűnik, hogy Oroszország önazonosságának egyre meghatározóbb eleme a szembenállás a Nyugattal.
    Peszkov kéltségbe vonta a The Times című brit napilapnak azt a hiteles forrásokra hivatkozó hétfői közlését is, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy újabb átfogó katonai művelet jóváhagyására készül Aleppónál.
    "A The Times újságnak aligha lehet értesülése Oroszország elnökének terveiről" - mondta.  
    A The Timesban Michael Clark, a Védelmi Kutatások Egyesült Királyi Intézetének volt igazgatója azt állította, hogy Aleppóra ugyanaz a sors vár, mint annak idején Groznijra, a csecsen fővárosra.  
    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyébként kedden számolt be arról, hogy Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó nehézcirkáló vezette, Szíria felé haladó orosz csapásmérő flottakötelék a múlt héten elérte a Földközi-tengert.