Emma napja van. | 2024.04.19

Csökkenti az inflációs célértéket a szerbiai központi bank

2016-11-01 12:57:10

 

Egy százalékponttal csökkenti az inflációs célértéket a következő évtől a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) - közölte az intézmény kedden.

 

    A központi bank eddig 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékponttal lehetett eltérni. 2017-től a célérték 3 százalék lesz. 
    Az NBS magyarázata szerint a csökkentés oka a makrogazdasági fundamentumok és Szerbia kilátásainak javulása, elsősorban a külső és belső egyensúlytalanságok, valamint a befektetői kockázat csökkenése. 
    A központi bank közleményében kitért arra is, hogy az ország monetáris és fiskális politikáját érintő intézkedések a pénzügyi konszolidáció kiváló eredményeivel karöltve oda vezettek, hogy a szerbiai infláció az utóbbi három évben a fejlettebb országokéhoz hasonlóan alacsony és stabil tudott maradni. A csökkentés mellett szólt továbbá a pénzügyi szektor és a gazdaság inflációs elvárásainak csökkenése is. 
    Az NBS emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban kevesebb mint egy év alatt több mint 10 százalékponttal csökkent az infláció az országban: 2013 januárjában még 12,8 százalékos volt, 2013 októberében pedig már csak 2,2 százalékot tett ki. Ezt követően az inflációs célérték alsó határa körül mozgott, illetve az alatt maradt. A becslések szerint az infláció a következő két évben is 2-3 százalék körül mozog majd. Mivel ez már az új célérték közelében van, megkönnyíti annak elérését is - mutatott rá a nemzeti bank.
    A célérték csökkentésétől azt várják, hogy a nyugat-balkáni országban javul a befektetési légkör, csökken a vállalatok üzleti kockázata, emellett pedig ösztönzésként hat majd a szerb dinár hosszú lejáratú kamatlábainak csökkenésére is.