Gedeon napja van. | 2024.03.28

A német CDU újabb menekültügyi szigorításokat kezdeményez

2016-10-31 19:02:00

 

Németországban újabb menekültügyi szigorításokat kezdeményez a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a párt a többi között keményebb fellépést szorgalmaz az irataikat szándékosan megsemmisítő menedékkérőkkel szemben, és biztonságos származási országgá minősítene számos afrikai államot.

 

    A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt egyik alelnöke, Thomas Strobl baden-württembergi tartományi belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban hétfőn közölt interjúban kiemelte, hogy "mennie kell, akinek nincs joga a maradásra", ezért a "kellő keménységgel" kell végrehajtani a kitoloncolásokat. A baden-württembergi hatóságok így is tesznek, az idén 65 százalékkal több elutasított menedékkérőt szállítottak vissza hazájukba, mint tavaly, de csak akkor lehetnek eredményesebbek, ha szélesítik jogi lehetőségeiket. 
    Mindenekelőtt a menedékjogot csalással, hamis személyi adatok megadásával megszerezni igyekvő és a papírjaikat szándékosan megsemmisítő kérelmezők ellen kell szigorúbban fellépni. A párt decemberi kongresszusára "nagyon konkrét" javaslatok készülnek - mondta Thomas Strobl, utalva a CDU-s vezetésű szövetségi belügyminisztériumban formálódó jogszabálytervezetre, amelyben a várakozások szerint a többi között szerepel majd, hogy az elrejtőzés megelőzése céljából megszüntetik azt a szabályt, hogy előre közölni kell a kitoloncolás időpontját, és szélesítik a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségét.
    Az elutasított menedékkérőket nagyobb hatékonysággal kell visszajuttatni hazájukba. Bővíteni kell a biztonságos származási országok körét is - aminek révén a menekültügyi hatóság gyorsabban bírálhatja el menedékjogi kérelmeket -, ide kell sorolni az észak-afrikai Maghreb-térség államait és más afrikai országokat. Például Gambiát, amelynek Németországban tartózkodó állampolgárai közül  nagyon kevesen kapnak menedékjogot, a bűnözés viszont körükben aránytalanul maga. Az ilyen jelenségeket az állam nem nézheti tétlenül, különben "nevetségessé válunk és a lakosságban aláássuk a védelemre szorulók integrációjának sikerébe vetett hitet" - mondta a CDU alelnöke.
    Azzal kapcsolatban, hogy a CSU a menekültügy körüli viták miatt nem hívja meg pénteken kezdődő kongresszusára Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét, Thomas Strobl aláhúzta, hogy a testvérpártok "98 százalékban" egyetértenek a menekültpolitikában.
    A CSU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő pártja elnökségének hétfői müncheni ülésén jelentette be hivatalosan, hogy Angela Merkel nem vesz részt a kongresszuson. Résztvevők beszámolói szerint hangoztatta, hogy Angela Merkellel közösen, egyetértésben határoztak erről. A vizit elmaradását azzal indokolta, hogy még nem készült el a testvérpártok közös migrációs politikai koncepciója, és nem szabad "megjátszani az egyetértést".
    Elmondta: "nem söprünk semmit a szőnyeg alá a harmónia kedvéért", és a több mint egy éve húzódó konfliktusra "őszinte megoldást" kell találni. Kiemelte, hogy ha végül maradnak elemek, amelyekben feloldhatatlannak bizonyul az ellentét, akkor "azt majd elmondjuk a nyilvánosságnak".
    A CSU ragaszkodik ahhoz, hogy évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menekültek számát. Angela Merkel ezt elutasítja, mert szerinte a menekültek áramlását nem lehet egyoldalú, "nemzeti" intézkedésekkel szabályozni.