Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíria - Állami média: a felkelők mérgező gázt vetettek be Aleppóban

2016-10-30 16:34:00

 A felkelők mérgező gázt vetettek be vasárnap az észak-szíriai Aleppó kormányzati ellenőrzés alatt álló részén, s a támadás több mint 30 embernél okozott fulladásos panaszokat - közölte vasárnap az állami média. A bejelentést az ellenzék hazugságnak nevezte.

    A SANA állami hírügynökség szerint az egyik lakónegyedre "mérgező gázokat tartalmazó lövedékeket" lőttek ki. Az állami televízió idézte egy aleppói kórház igazgatóját, aki szerint 36 ember - civilek és katonák - került be hozzájuk klórgáz okozta fulladás miatt.
    Zakaria Malahifdzsim, az aleppói felkelőcsoport egyik vezetője tagadta a jelentést, és hazugságnak nevezte azt.
    Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet megerősítette, hogy a kormányerők tagjai köréből érkezett jelentés "légzési nehézségekről" a frontvonal két zónájában, de azt nem tudni, hogy klórgáz okozta-e.
    Az AFP francia hírügynökség az OSDH-ra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az utóbbi 48 órában 38 polgári személy vesztette életét és 250-en sebesültek meg az ellenzék Nyugat-Aleppóra mért tüzérségi támadásaiban.
    Pénteken a felkelők átfogó támadást indítottak Aleppóban, hogy megtörjék az ostromgyűrűt, amelyet hetekkel ezelőtt vont területeik köré a hadsereg.