Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarország megvédi magát

2016-10-30 12:45:00

 Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent, Magyarország mindkettővel szemben meg tudja védeni magát - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel.

    Szijjártó Péter közleményében arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök előző nap, a december 4-i alkotmányos népszavazás előtti kampányrendezvényen kijelentette: amikor a magyar miniszterelnök azt mondja, a probléma Olaszország, emlékeztetné Orbán Viktort és minden országot, amely "a miénktől különböző történelemből érkezik", hogy Olaszország nem csak nettó hozzájáruló az Európai Unióban, hanem azon országok közé tartozik, amelyek felléptek a szabadság garantálásáért azoknak, akik ezt a szabadságot elvesztették. Renzi azt mondta: "Mossák ki a szájukat, mielőtt szájukra veszik Olaszországot!"
    A magyar külgazdasági és külügyminiszter közleményében azt írta: "megértjük Matteo Renzi nyugtalanságát", hiszen Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent. "Magyarország mindkettővel szemben meg tudja védeni magát, de el kell ismernünk, ez valóban nem könnyű feladat."
    Szijjártó Péter arra emlékeztette az olasz miniszterelnököt, hogy "a magyar szabadságharcos nemzet, és a magyar a szabadságharcai során leginkább a másik magyarra számíthatott, nem másra".
     A magyaroknak nem kell könyöradomány az olaszoktól - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az uniós források megkötött szerződések alapján érkeznek Magyarországra, cserébe Magyarország megnyitotta a piacait, sokat keresnek itt például olasz vállalatok is.
    Magyarország Olaszországtól sem kér mást, csak azt, hogy tartsa be az európai megállapodásokat, védje meg az európai határokat az illegális bevándorlással szemben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.