Gedeon napja van. | 2024.03.28

Puerto Ricóban először született a zikavírus miatt kórosan kicsi fejjel kisbaba

2016-10-29 12:13:00

 

Puerto Ricóban megszületett az első kisbaba, akinek a zikavírus miatt kórosan kicsiny a feje - jelentette be pénteken az amerikai sajtónak a sziget egészségügyi minisztere.

 

    A kisbaba nagyon súlyos agykárosodással, hallási és látási problémákkal született. Az édesanyja már nyolchónapos állapotos volt, amikor megállapították nála a zikafertőzést. Az újszülött nevét nem hozták nyilvánosságra. Ana Rius egészségügyi miniszter csak annyit közölt: a gyermek két héttel ezelőtt jött a világra a fővárosban, San Juanban, s továbbra is kórházban marad. 
    A miniszter szerint a hatóságok vizsgálatot folytatnak, hogy kiderítsék: miért csak a terhesség nyolcadik hónapjában diagnosztizálták a betegséget, holott az édesanya már az első két-három hónapban is a zikaláz tüneteivel küszködött. 
    Puerto Ricóban járványszerű a kóros kisfejűséget okozó zikaláz, eddig 31 500 esetet regisztráltak, és van köztük 2044 várandós kismama. Az amerikai járványügyi hivatal már korábban figyelmeztetett arra, hogy Puerto Ricóban zikaláz-járvány várható. 
    Az Egyesült Államokban eddig hat gyermek született zikavírus-fertőzés miatti kisfejűséggel. Júliusban Texasban is született egy súlyosan fogyatékos kisbaba, ő azonban augusztusban meghalt.