Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyetlen romániai régiót sem kell "megmenteni" Bukaresttől

2016-10-29 09:02:00

 

Egyetlen romániai régiót sem kell "megmenteni" és elszigetelni Bukaresttől, hanem a régiókat minél jobban össze kell kötni egymással - jelentette ki pénteken Dacian Ciolos román miniszterelnök.

 

    A kormányfőt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több erdélyi nagyvárosban kihelyezett, vitát kiváltó reklámmolinóiról kérdezték újságírók. Kifejtette: meg kell találni a módját, hogy az infrastrukturábaan és más területeken is minél jobban összekössék egymással Románia régióit, ahelyett hogy elszigetelnék egymástól őket, ahogyan Ciolos szerint az RMDSZ szlogenje állítja.
    A szilágysági származású Ciolos szerint az erdélyieknek nincs okuk igazán panaszra, hiszen Erdély és Bánság jó ütemben fejlődött a rendszerváltozás után. A gazdasági fejlődés egyenlőtlenségeinek felszámolását nevezte meg fontos feladatként a kormányfő, aki szerint főleg Románia déli és keleti részén jelent ez kihívást.
    Csütörtökön Klaus Iohannis román államfő is nyilatkozott a témáról, "vidékies", "provinciális" üzenetnek minősítve az RMDSZ-nek a helyben befizetett adók helyi hasznosítását követelő üzeneteit. Az RMDSZ több erdélyi nagyvárosban szerelt fel "Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost!" feliratú reklámmolinókat.
    A román média egy része szakadár törekvésként értelmezte az akciót, míg az RMDSZ szerint az a decentralizálásról és szubszidiaritásról (ügyközeli döntéshozatalról) szól, hiszen azt kérik, hogy az erdélyiek adói ne Bukarestet gazdagítsák.