Gedeon napja van. | 2024.03.28

Klasszikus és kortárs alkotásokkal érkezik Budapestre az Ukrán Filmhét 

2016-10-28 19:40:00

Párizs, London, München és Amszterdam után Budapestre érkezik az Ukrán Filmhét, amelynek műsorán kortárs és klasszikus ukrán filmeket láthat a közönség november 6. és 11. között az Uránia moziban.

    A változatos műfaji kínálatban szerepel dráma, vígjáték és történelmi film is, ezeken keresztül láthatnak be az érdeklődők Ukrajna sokrétű kulturális hagyományaiba, történelmébe, illetve az ott élők mindennapjaiba - írja a sorozatot szervező Ihor Jankovszkij Alapítvány és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének közleménye.
    A reménytelenség és a nyomorúság olyan érzések, amelyek ukrán emberek sokaságát kényszerítik arra, hogy külföldön, családjuktól távol dolgozzanak. Ez a központi kérdése a rendezvény nyitófilmjének, A vadgalamb fészke című drámának is. Az év legjobb ukrán filmjének választott alkotást november 6-án vetítik, a rendező, Tarasz Tkacsenko jelenlétében.
    A Nagymamám, Fanni Kaplan című történelmi dráma középpontjában Fanni Kaplan és Dmitrij kevéssé ismert szerelmi története áll: Dmitrij ugyanis annak a Vladimir Iljics Leninnek a testvére, akit Fanni 1918-ban megpróbált megölni. A filmet november 7-én láthatják a nézők.
    A vetítések többsége után lehetőség lesz a rendezőktől kérdezni, így a Mostantól szeretni foglak című romantikus vígjáték alkotójától, Roman Sirmantól is. A november 9-én vászonra kerülő alkotás, a férfiak és a nők közötti kapcsolatok sokszínűségét mutatja be. A film főszereplője Ukrajna ismert színésze, Bohdan Benyuk.
    Az ukrán seriffek című, a legjobb idegennyelvű film kategóriában Oscar-díjra is pályázó dokumentumfilmet november 11-én, pénteken tűzi műsorra az Uránia. Roman Bondarcsuk rendező alkotásában egy távoli ukrán faluban két férfi veszi át a rendfenntartó szerepét: rendőri és szociális munkás feladatokat látnak el, családi vitákat oldanak meg, szomszédviszályokat szüntetnek meg. A dokumentumfilm két tucatnál is több nemzetközi fesztiválon bizonyított, legutóbb elnyerte a Docs Against Gravity lengyel filmfesztivál nagydíját.
    Az Ukrán Filmhéten az ukrán filmes szakma jeles képviselői mellett részt vesz Filip Illjenko, az Ukrán Állami Filmügynökség elnöke is.
    Az ingyenes fesztivál apropóját az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója adja.
    A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.