Rudolf napja van. | 2024.04.17

Zágráb segíteni kívánja Szarajevó európai integrációját

2016-10-28 19:28:00

Horvátország minden szükséges támogatást és segítséget megad Bosznia-Hercegovinának európai integrációja során - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök pénteken Szarajevóban a Dnevni Avaz című boszniai napilap internetes oldalának beszámolója szerint.

    Az új horvát kormányfőnek ez volt az első hivatalos külföldi útja a kormány nyolc nappal ezelőtti beiktatása óta. Andrej Plenkovic beiktatását követően kijelentette, hogy külpolitikai szempontból a Szarajevóval való viszony javítása, illetve Bosznia-Hercegovina európai integrációjának az elősegítése lesz számára a legfontosabb ügy.  
    A háromtagú boszniai államelnökséggel tartott találkozóról kiadott közlemény szerint a megbeszélésen elhangzott, hogy Bosznia-Hercegovina és Horvátország kapcsolata az utóbbi időben javuló tendenciát mutatott, nincsenek jelentősebb problémák a két ország között, a nyitott kérdéseket pedig a remények szerint hamarosan megoldják. 
    Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így a legfiatalabb uniós tagországnak számít. Bosznia-Hercegovina csatlakozási folyamata azonban még csak az idén kezdődött el, amikor hivatalosan is átadta európai uniós csatlakozási kérelmét.
    Brüsszel és Szarajevó között hét év után, tavaly június elsején lépett életbe a stabilizációs és társulási megállapodás. Amennyiben az EU elfogadja a csatlakozási kérelmet, a balkáni országnak a teljes jogú tagságig számos problémát kell leküzdenie. Brüsszel eddig is három kérdés megoldásához kötötte az integráció folytatását: a kisebbségekkel szemben diszkriminatív alkotmány módosításához, a két országrész együttműködését célzó koordinációs mechanizmusok kidolgozásához, valamint az integrációt célzó átfogó reformokhoz. Emellett Bosznia-Hercegovinának előrelépést kell mutatnia az emberi jogok tiszteletben tartása, a korrupció és szervezett bűnözés elleni harc, valamint az óriási mértékű munkanélküliség és szegénység felszámolása terén is.