Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rekordszintre nőtt Magyarország fellett átrepülő gépek száma

2016-10-28 13:10:42

 

Rekordszintre nőtt a nyári időszakban a Magyarország felett átrepülő gépek száma, augusztus 6-án abszolút rekord is született: 2745 járat haladt át az ország felett - közölte pénteken a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

 

    A szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszakban havonta 2-3 százalékkal nőtt a magyar légtér forgalma az előző évihez képest, az átrepülő forgalom augusztus minden szombatján meghaladta a napi 2700 járatot.
    A magyar légiforgalmi irányítók idén júliusban és augusztusban is több mint havi 100 ezer repülőgép, illetve a fedélzetükön tartózkodó közel 40 millió utas biztonságáért feleltek sikeresen - olvasható a közleményben.
    Megjegyezték, hogy az irányításban október végéig tart a nyári időszak, amelynek forgalma kétszerese a télinek, az utazási szezon pedig egyre hosszabb, április végétől október végéig tart.
    A HungaroControl az elmúlt években jelentős, 20 százalékos forgalombővülést mért a magyar légtérben, amelynek oka, hogy az európai útvonalhálózat jelentősen átalakult: az orosz-ukrán válság és a Malaysia Airlines 2014. július 17-i 17-es járatának lelövése miatt a magyar légteret használják inkább a pilóták.