Auguszta napja van. | 2024.03.29

Német és francia lap a Népszabadság tulajdonosváltásáról

2016-10-28 12:07:48

 

A Népszabadság tulajdonosváltásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal pénteken a Spiegel Online című német hírportál és a Le Monde című balliberális napilap.

 

    A Spiegel Online Megfélemlíteni, bevásárolni, bezárni című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nem szereti a kritikus tudósításokat", és "fellép a független médiumok ellen". 
    Az ország legnagyobb példányszámú kormánykritikus napilapjának "szó szerint egyik napról a másikra" be kellett zárnia, és úgy tűnik, "közeledik a sajtószabadság vége" - áll a cikkben.
    A Népszabadság című lap körüli fejleményeket ismertetve Verseck kiemelte: a jelek szerint "a +Népszabadság-krimi+ Orbán független médiumok elleni hadjáratának eddigi csúcspontja, akkor is, ha nem lehet bizonyítani a kormányfő közvetlen kapcsolatát az esethez".
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-viktor-orban-legt-die-medien-an-die-kette-a-1118474.html
    A Népszabadság annak a koncentrációnak a legutóbbi áldozata, amely megkérdőjelezi a pluralizmust és liberális demokráciát - írta a Le Monde.
    A francia balliberális napilap szerint az, hogy a Népszabadság az Opimus Press Zrt. tulajdonába kerül, azt bizonyítja, hogy a lap újságírói nem voltak paranoiások amikor a felfüggesztés óta attól tartottak, hogy a hatalommal szemben nagyon kritikus, balközép, liberális újságjuk egy Orbán Viktorhoz közeli oligarcha tulajdonába kerülhet.
    A tudósító, Blaise Gauquelin idézte Robert Hermant, a Freedom House nemzetközi programokért felelős alelnökét, aki szerint az adásvétel a hatalom magyar média felett gyakorolt befolyásának növekedését jelzi. A lap körüli bizonytalanság a Le Monde szerint aggodalomra ad okot a pluralizmust illetően.