Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: két év alatt 31 milliárd forint értékben nyújtottak be természetvédelmi pályázatot a nemzeti parkok

2016-10-28 10:47:45

 

Az előző európai uniós ciklusban mintegy 31 milliárd forintból fejlesztettek természetvédelmi területeket Magyarországon, és 2015-16-ban már ugyanekkora értékben nyújtottak be pályázatokat a nemzeti parkok - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteken Lébényben.

 

    Rácz András azon az eseményen beszélt erről, amelyen bejelentették, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park (FHNP) és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (Kaeg Zrt.) mintegy 1,7 milliárd forint európai uniós forrásból helyreállítja és fejleszti a Hanság élőhelyeit a következő öt évben.
    Hangsúlyozta, egy kimutatás szerint meghatározók a nemzeti parkok a munkahelyteremtésben, mert mintegy 15 ezer embernek adnak munkát. Ez nem kis részben az eddig felhasznált EU-s támogatásoknak is köszönhető - fűzte hozzá.
    Kifejtette, 2014-ig 91 fejlesztési program indult el, s mintegy 100 ezer hektárnyi területen javultak az élőhelyek.
    Elmondta, Magyarországon mintegy 14 ezer őshonos állat él, köztük szürkemarha, bivaly és racka juh, s ebben a támogatási ciklusban a kezelési infrastruktúra és az állattartás javítása áll a középpontban. Mindezek mellett az eszközhasználatra, a monitoring rendszerre és a szemléletformálásra is jut forrás - fűzte hozzá.
    Rácz András beszélt arról is, hogy az FHNP eddig mintegy 1,2 milliárd forint értékben végzett élőhely-rekonstrukciókat, s a tíz nemzeti park közül az egyik legnagyobb állattartónak számít, mert közel háromezer állatot tart, köztük 1500 szürkemarhát.
    Az élőhelyfejlesztési projektben az állattartás feltételeit javítják, mintegy kilencezer hektáron - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
    Reischl Gábor, az FHNP igazgatója arról beszélt, hogy a nemzeti park által eddig végrehajtott programokhoz jól beleillik a mostani fejlesztés. Felidézte, hogy az első lépés 2000-ben kezdődött a nyirkai-hany helyreállításával, majd tíz évvel később az osli-hany rekonstrukciójával, amely a Rákosi vipera élőhelyeinek fejlesztésével folytatódott.
    Orbán Tibor, a zrt. vezérigazgatója elmondta, már folynak a megvalósításhoz szükséges tervezések és engedélyezési eljárások, a konkrét munka tavasszal kezdődhet.
    A programban a többi között földutakat újítanak fel, iszapot kotornak a tómedrekből, és javítják vízellátásukat. Megtisztítják a területeket a nem őshonos növényektől, például a bálványfától, a selyemkórótól, a japán keserűfűtől és a gyalogakáctól. Helyreállítják az elcserjésedett, fás- és lágyszárú özönnövényekkel teli gyepterületeket, mezőgazdasági eszközöket szereznek be és megújítják a Hany Istók tanösvényt.