Andrea napja van. | 2024.04.18

Blair: "katasztrófa" a népszavazási eredmény, nyitva kell hagyni az új referendum lehetőségét

2016-10-28 10:08:38

 

Tony Blair volt brit miniszterelnök szerint "katasztrófával ér fel" a brit EU-tagságról tartott népszavazás eredménye, ezért "minden lehetőséget nyitva kell hagyni", beleértve az esetleges újabb népszavazást is, mivel nem kizárt, hogy a választók meggondolják magukat.

 

    A 63 éves Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a június 23-án tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás idején "azt tudtuk, hogy mit nem szeretünk az Európai Unióban", de a brit választók azóta sem kaptak részletes képet arról, hogy mi az EU-tagság alternatívája, "hogy néz ki majd a realitás", miután Nagy-Britannia kilépett az unióból.
    Blair - aki nemrégiben egyenes utalást tett arra, hogy fontolgatja visszatérését a brit politikába - a pénteki BBC-interjúban hozzátette: ha az EU-val folytatandó kilépési tárgyalások eredményeként elért majdani egyezménynek olyan súlyos következményei lennének Nagy-Britanniára nézve, hogy a választók esetleg meggondolják magukat, és mégsem akarnának kilépni az unióból, akkor meg kell találni annak a módját, hogy e véleményüket kifejezésre juttathassák, akár a parlamenten keresztül, akár egy parlamenti választáson, vagy akár egy új népszavazáson.
    "Nincs semmi ok arra, hogy bármilyen opciót kizárjunk. Az ország hozott egy döntést a népszavazáson, és ezt nem lehet visszafordítani - hacsak nem válik egyértelművé, hogy a tényekkel szembesülve az emberek meggondolták magukat" - fogalmazott a volt brit kormányfő.
    Hozzátette: nem lehet figyelmen kívül hagyni annak a 16 millió brit választónak a véleményét, aki a júniusi népszavazáson a bennmaradásra voksolt.
    A jelenlegi konzervatív brit kormány azonban kizárja az újabb népszavazást az EU-tagságról.
    Theresa May miniszterelnök a Konzervatív Párt e hónap elején tartott éves kongresszusán kijelentette: a referendumon hozott döntésnek érvényt kell szerezni, nem szabad kísérleteket tenni arra, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon, sem arra, hogy "a hátsó ajtón keresztül valahogy" visszatérjen az unióba, és nincs lehetőség újabb népszavazásra sem.