Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szorosabb integráció és üzleti modellváltás az új takarékszövetkezeti stratégiában

2016-10-27 18:16:00

Stratégiájukban üzleti modellváltásra és minél szorosabb együttműködésre törekednek a takarékszövetkezetek - mondta Bártfai-Mager Andrea postaügyekért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos a Takarékossági Világnap alkalmából a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közös csütörtöki rendezvényén. 

    A kormánybiztos az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint elmondta: az integráció új stratégiáját a takarékokkal együttműködésben alakították ki. Hozzátette: ahhoz, hogy a takarékok fel tudják venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, területileg koncentráltabbá kell válniuk, szélesebb termékpalettát és jobb minőségű szolgáltatásokat kell kínálniuk az ügyfeleknek. A fúziókkal erősebb, sikeresebb és átláthatóbb működésű takarékok jönnek létre, ami hosszú távon jövedelmező működést biztosít és elősegíti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását is - fejtette ki.
    A betétgyűjtés mellett az aktívabb hitelezés és az új, egységes termékpaletta bevezetése lehetővé teszi, hogy a takarékszövetkezetek a vidéki lakosság, a gazdálkodók és a helyi önkormányzatok első számú pénzügyi partnereivé válhassanak - mondta a kormánybiztos, aki jelentős lépésnek nevezte, hogy az FHB csatlakozásával az Integráció saját jelzálogbankkal bővült.
    Vida József, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (Szhisz) elnöke hangsúlyozta: a szövetkezeti hitelintézeti szektor történelmi esélyt kapott arra, hogy az ország egyik legnagyobb, legstabilabb és legkorszerűbb pénzügyi csoportjává váljon. A szektor megújulásának első szakasza sikeresen lezárult, a Takarék csoport már a mérlegfőösszegét tekintve a hazai bankpiac 2. legnagyobb szereplője.
    A takarékszövetkezeti integráció új, korábban nem tapasztalt mértékű egységet mutat, ami a stratégia megvalósítása szempontjából alapvető - mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója. A bank feladata a következőkben a stratégia következetes végrehajtásának elősegítése, a takarékok támogatása, tevékenységük koordinálása lesz. Ennek érdekében a Takarékbanknak meg kell újulnia, amellett, hogy a takarékok napi működéséhez szükséges infrastruktúrát biztosítja, meg kell erősítenie a termékfejlesztési, üzletfejlesztési tevékenységét.
    A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közleménye szerint Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke a rendezvényen kijelentette: jó kezekbe került az integráció jövője, mert már a takarékszövetkezetekhez kötődő szakemberek vezetik. A szövetkezeti hitelintézeti szektort ugyanis kizárólag a takarékok világából érkező, azt jól ismerő vezetők téríthetik vissza a növekvő nyereségesség útjára, és állíthatják újra emelkedő pályára - tette hozzá.