Emma napja van. | 2024.04.19

 Orosz külügy: Moszkvának nincs köze az idlíbi iskola elleni támadáshoz

2016-10-27 17:35:00

 Moszkvának nincs köze a több mint 20 tanuló halálával járó iskola elleni támadáshoz a szíriai Idlíb tartományban, Oroszország arra szólítja fel a nemzetközi intézményeket, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az incidenst - jelentette ki Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

    Anthony Lake, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) főigazgatójának közlése szerint szerdán légitámadást intéztek egy falusi iskola ellen a szíriai Hasszban, amelynek következtében 22 diák és 6 tanár életét vesztette. A főigazgató úgy foglalt állást, hogy az eset háborús bűncselekménynek minősülhet, de nem vádolt meg egyetlen országot sem. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) elnevezésű szíriai emigráns szervezet viszont azt állította, hogy szíriai vagy orosz harci repülőgépek támadtak. 
    "Az Oroszországi Föderációnak semmi köze sincs ehhez a szörnyű tragédiához, ehhez a támadáshoz" - hangsúlyozta Zaharova, aki egyúttal kifogásolta, hogy annak végrehajtásával az orosz légierőt vádolták meg.
    A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok vezette, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen létrejött koalíció fellépése "egyre inkább destabilizálja a katonai, politikai és humanitárius helyzetet Szíriában". Zaharova az Amnesty International (AI) bejrúti képviselőjére hivatkozva kijelentette, hogy a koalíció nem tett megfelelő intézkedéseket annak biztosítása érdekében, hogy minimális legyen a pusztulás a polgári lakosság körében. (Az AI-nak a TASZSZ hírügynökség által idézett adatai szerint 2014 szeptembere óta a koalíció 11 légitámadása következtében több mint 300 civil halt meg.) 
    Marija Zaharova közölte: az orosz diplomácia úgy döntött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában és genfi központjában csütörtöktől hivatalos dokumentumot kezd köröztetni, amelyben tényekkel és számokkal igazolja, hogy Oroszország teljesítette a szíriai békés rendezésről az Egyesült Államokkal szeptember 9-én megkötött egyezségben rögzített kötelezettségeit, az amerikaiak viszont ezt nem tették meg.
    Az idlíbi iskola elleni támadással kapcsolatban Konsztantyin Koszacsov, az orosz Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának elnöke Moszkvában újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy ezt a tragédiát és a hasonló incidenseket nem szabad átpolitizálni és vádaskodás helyett alapos és átfogó vizsgálatot kell lefolytatni. Kifejezte meggyőződését, hogy a szíriai helyzeten csak úgy lehet javítani, ha azok, akik a háború befejezése és a politikai rendezés mellett szállnak síkra, egyesítik erőfeszítéseiket ennek érdekében, valamint egyeztetnek azon nyíltan terrorista szervezetek elfojtása ügyében, amelyek nem tették le a fegyvert.
    Korábban Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a támadással kapcsolatban várja az orosz védelmi minisztérium állásfoglalását.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó