Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bloomberg: Putyin nem örült a tavaszi orosz-amerikai incidensnek a Balti-tengeren

2016-10-27 17:30:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy kormányülésen elégedetlenségének adott hangot a Balti-tengeren áprilisban lejátszódott orosz-amerikai incidens miatt, amikor is orosz gépek vészesen megközelítettek egy amerikai hadihajót - jelentette csütörtökön a Szlon orosz hírportál a Bloomberg amerikai hírügynökségre hivatkozva. 

    Az írás szerint egy magas rangú orosz tisztviselő arról számolt be, hogy egy kormányülésen az orosz elnök "nagy kockázatú" incidensnek nevezte a történteket. Amikor pedig az ülés egyes résztvevői éljenezve megállapították, hogy az amerikaiak "megérdemelték", Putyin állítólag rájuk förmedt, mondván: "Elment az eszetek?"
    Amerikai források az incidens idején arról számoltak be, hogy két Szu-24 típusú orosz harci gép többször is "agresszív módon" repült el a Donald Cook rakétaromboló mellett nemzetközi vizeken. Volt olyan eset is, hogy a gép mindössze kilenc méterre húzott el a hajótól, felkavarva a tenger vizét. 
    Az orosz-amerikai kapcsolatok súlyosan megromlottak 2014 óta, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, az orosz állam média pedig gyakran olyan hangnemet üt meg, mintha háborúra készülnének. A nyugati sajtó is gyakorta taglalja a Nyugat és Oroszország közötti konfliktus lehetőségét. 
    A Bloomberg szerint Putyin állásfoglalása rávilágít arra, milyen nehéz megfejteni, mi zajlik a Kremlben. Az állami propagandistának is nevezett Dmitrij Kiszeljov egy október eleji vasárnapi műsorában még az atomháború gondolatával is eljátszott. 
    A kormányülésről szóló beszámoló azonban beleillik Putyin támogatóinak érvelésébe, miszerint az orosz elnök a moszkvai normákhoz képest mérsékeltnek számít.