Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lezárult a Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer projekt második üteme

2016-10-26 09:29:22

 Lezárult a Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer létrehozása projekt első két üteme, a fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden háztartás, amely igényli, hozzáférhessen a szupergyors,  másodpercenként 30 megabites sávszélességű internethez - tájékoztatta a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szerdán az MTI-t.

    A fejlesztés célja egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása. A rendszer alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására, a stratégiai tervezésre, valamint a hatósági folyamatok elektronikus támogatására - közölték.
    A most lezárult ütemekben teljesült minden előírt feltétel a rendszer helyes működéséhez, elkészült a hardver infrastruktúra, kialakították a szükséges térinformatikai adatbázist, átadták a platform szoftvereket és licenszeket, illetve összeálltak a teljes rendszer fizikai és logikai rendszertervei - emelte ki az ügynökség.
    A közlemény szerint olyan főbb pontok teljesültek, mint a teljes funkcionalitású és adatstruktúrájú térinformatikai adatbázis, két adatfeltöltő interfész és dokumentációja, három szoftver modul, valamint a kiírásra kerülő, a távközlési hálózat számítógéppel optimalizált térinformatikai tervezése.
    A támogatás összege 2,54 milliárd forint, a fejlesztés négy ütemben, 2017 végéig fejeződik be.
    További információ az európai uniós forrásból megvalósuló projektről a KIFÜ weboldalán ( www.kifu.gov.hu) található.