Emma napja van. | 2024.04.19

Simicskó: a magyar emberek biztonságát minél magasabb szinten kell garantálni

2016-10-25 16:54:00

 

A jogszabályi feltételek megteremtésén túl a rendért és biztonságért felelős szervezetek hatékony együttműködésével lehet garantálni az emberek biztonságát - hangoztatta a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon.

    A Magyar Honvédség és a Terrorelhárítási Központ közös gyakorlatán Simicskó István a résztvevők feladataként határozta meg, hogy minél magasabb szinten garantálják a magyar emberek biztonságát. Erre azért van szükség, mert jelentősen nőtt Európa terrorfenyegetettsége - tette hozzá.
    A miniszter a Thököly úti egykori laktanyában tartott gyakorlat után emlékeztetett: az Országgyűlés döntése értelmében új különleges jogrendként bekerült az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet, amelynek elrendelésével, ha szükséges, a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segíthetik a rendőrök munkáját.
    Szólt arról, hogy a "különleges műveletisek" világszerte hatékonyan látják el biztonsági feladataikat, a nemrégiben létrehozott Katonai Rendészeti Központ is a magyar emberek biztonságának erősítését szolgálja.
    Simicskó István elmondta: az elmúlt egy-másfél évben szoros együttműködés kezdődött a Terrorelhárítási Központ szakembereivel. Véleménye szerint a keddi szolnoki gyakorlat meggyőző volt. A kiválóan felkészített katonák, rendőrök és terrorelhárítók életszerű helyzeteket leképezve hatékonyan tudnak fellépni az esetleges veszélyekkel és a terroristákkal szemben - jegyezte meg.
    A honvédelmi miniszter bízik abban, hogy nem fogja ilyen típusú támadás érni az országot, de "sosem lehet kizárni, hiszen ez benne van a mai európai és világpolitikai helyzetben". Kiemelte: a hadviselés formái megváltoztak, a hátország, a civil emberek biztonságáért még többet kell tenni, de a szakemberek felkészültek. Ezután is lesznek hasonló gyakorlatok, mert a tudást folyamatosan szinten kell tartani - tette hozzá.
    Kérdésre elmondta: az elmúlt egy évben jelentősen növelték a - zászlóaljból ezreddé vált - különleges műveletisek felkészültségét és létszámát.
    Felidézte, hogy létrehoztak különböző együttműködési formákat, fórumokat, amelyek kellő keretet adnak, hogy hatékonyan tudják szolgálni az ország biztonságát, ilyen például a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) , a nemzetbiztonsági kabinet és a nemzetbiztonsági munkacsoport működése is.
    Sándor Tamás, a MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka jelezte: alapvetően a rendőrség munkáját segítik különböző speciális képességeikkel. A gyakorlat során biztosították a "külső gyűrűt", megtisztították a menekítési pontot, utána a terrorelhárítási központtal közösen kialakították a menekítési folyosót.
    Szilágyi József, a Terrorelhárítási Központ műveleti igazgatója kérdésre válaszolva elmondta: az összes gyakorlat már megtörtént cselekményekre épült.
    A keddi gyakorlaton az első szemleponton, a városi sportcsarnoknál robbantásos terrorista támadás felszámolása volt látható. A másodikon, a Thököly úti egykori laktanyában túszejtőket ártalmatlanítottak és kimenekítették a civileket. Más helyszíneken a "kritikus infrastruktúra" (például vasútállomás) és a közintézmények védelmét mutatták be.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó