Auguszta napja van. | 2024.03.29

Partnerük gyermekét is örökbe fogadhatják a homoszexuális párok Csehországban

2016-10-24 14:14:02

 

Örökbe fogadhatják partnerük gyermekét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális emberek a jövőben Csehországban.

 

    A homoszexuálisok bejegyzett partnerségéről szóló törvény módosításának tervezetét hétfőn fogadta el a cseh kormány. A kormány módosító javaslatát ugyan a parlamentnek is el kell még fogadnia, de miután a kormánykoalíciónak mindkét házban többsége van, ennek nagy valószínűséggel nem lesz akadálya.
     A Jirí Dienstbier és Jirí Pelikán, az emberi jogi, illetve az igazságügyi miniszter által közösen kezdeményezett javaslat célja "megerősíteni a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek családjaiban".
    "A javaslat gyakorlati problémákat old meg. Eddig ugyanis az a személy, aki jogilag nem volt a gyermek szülője, partnere felhatalmazása nélkül például nem vihette a gyermeket orvoshoz, vagy nem vehette ki az óvodából. A jövőben ez lehetővé válik" - indokolta a kezdeményezést Jirí Dienstbier újságírók előtt. "Amennyiben a biológiai szülő meghal, a gyermeket jogviszony fogja fűzni a másik partnerhez, s nem kell a kiskorút azonnal árvaházba küldeni" - tette hozzá a miniszter.
    A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát lehetővé tevő törvény 2006. július elsején lépett életbe Csehországban. Azóta összesen mintegy háromezer azonos nemű kapcsolatot legalizáltak. A bejegyzett partnerek "válása" nagyon ritka. A csehországi homoszexuális párok a kimutatások szerint mintegy ezer gyermeket nevelnek, s a szakértők vizsgálatai szerint ezeknél a gyermekeknél nem tapasztalható semmiféle "szexuális rendellenesség".
     Egy országos felmérés szerint a törvénymódosítással a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet. Az idegen gyermekek homoszexuális párok által történő örökbefogadását a csehek 45 százaléka támogatja. Ez mindkét esetben nagyjából duplája a tíz évvel ezelőtti támogatásnak. 
    A kormányéhoz hasonló törvénymódosítást nyújtott be a képviselők egy csoportja is. A júniusi parlamenti vita a témában nagyon élénk és indulatos volt, s a javaslatot akkor határozat nélkül elnapolták.