Emma napja van. | 2024.04.19

„Látni és Látszani Plusz” Borsodban is

2016-10-24 10:38:50
A balesetmentes közlekedés érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára!

Az őszi-téli időszakban az időjárási viszonyok nem teremtenek mindig optimális feltételeket a közlekedők számára. Az autóvilágításnak azonban komoly szerepe van a közúti balesetek megelőzésében mind nappali, mind szürkületi, illetőleg az éjszakai vezetés során. A belátható útszakasz megvilágítása csakúgy, mint a gépjármű észrevehetővé tétele biztonsági tényező. Megfelelően megválasztott fényforrásokkal mindkét esetben javul a vezető vizuális ingerekre való reagálása és reakcióideje. A szabályosan beállított fényszóróval pedig a szembejövő vezető vakítása is elkerülhető. Mindezek nagymértékben hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy előfordul a nem szabványos vagy nem a gyártó által előírt fényforrások használata a gépjárművekben. A megvilágítási paraméterek ezekkel a fényforrásokkal lényegesen rosszabbak, így nagymértékben csökkentik a gépjárművezető, valamint a szembejövő vezető látásminőségét.

 

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézetni, minden biztonsági berendezést megvizsgáltatni, és a jármű ilyenkor használatos tartozékainak meglétéről gondoskodni.

 

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedésbiztonsági kampánya keretében 2016. október 15. és december 10. között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is ingyenesen ellenőriztethetik járművük láthatóságáért felelős alkatrészeit és a szélvédőt az ingyenesen az akcióhoz csatlakozott szervizekben. Az vizsgálatra mind a magánszemélyek, mind pedig a gazdasági társaságok is jelentkezhetnek személy- és tehergépkocsival, motorkerékpárral, valamint kerékpárral.

A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

 

Az idei évtől „Plusz” elemként épült be a kampányba az, hogy a gépjármű-tulajdonosok számára kiterjesztett átvizsgálási lehetőséget biztosítanak, amely a világítástechnikai berendezéseken túl az autó általános műszaki állapotára is kiterjed, valamint bővült a kampányban résztvevő szervizek és optikák köre.

 

A kampánnyal kapcsolatos információkról, valamint a résztvevő szervizekről és optikusokról a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak.