Gedeon napja van. | 2024.03.28

Négyezren érkeznek hétfőn a szicíliai kikötőkbe

2016-10-24 09:46:47

 

Mintegy négyezer migráns érkezik meg hétfőn Szicília kikötőibe abból a hatezerötszázból, akiket az olasz parti őrség irányításával az elmúlt héten mentettek meg a Földközi-tenger Líbia és Dél-Olaszország közötti szakaszán - jelentették az olasz hatóságok.

 

    A legnagyobb csoport, 1117 ember már megérkezett Palermo kikötőjébe a Siem Pilot norvég teherhajó fedélzetén, amely tizenhét ember holttestét is partra tette Szicílián. Az olasz hatóságok adatai szerint az utóbbi egy héten huszonhat holttestet emeltek ki a tengerből.
    Ezzel egyidőben a dél-olaszországi Puglia tartományban - az "olasz csizma" sarkán - lévő Santa Maria di Leuca parti vizein az olasz hatóságok egy lehorgonyzott kétárbocos vitorlásra figyeltek fel hétfő reggel, amelyről kiabáló emberek kértek segítséget. A vitorláson 120 pakisztáni utazott, férfiak, nők és gyerekek. Az őket szállító férfiak eltűntek.
    A szintén pugliai Tarantóba 520 embert várnak, miközben Nápolyba 463-an érkeztek. A város vezetése nem készült fel ennyi ember fogadására, ezért a lakossághoz fordultak, hogy adakozzanak, hozzanak meleg ruhát, cipőt és tisztálkodási szereket a menedékkérőknek, akik között várandós nők és sok gyerek is van.
    A szicíliai Cataniában a rendőrség tizenöt nigériai állampolgárt vett őrizetbe embercsempészet és prostitúcióra kényszerítés gyanújával; a nyomozás szerint a bűnszervezet fiatal nőket vett rá arra, hogy Nigériából Líbián keresztül Szicíliába utazzanak, ahol prostitúcióra kényszerítették őket.