Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közbeszerzési Hatóság: az új közbeszerzési törvénnyel erőteljesebben ösztönözhető a jogkövető magatartás

2016-10-20 15:38:12

 

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvényben kapott felhatalmazás alapján a Közbeszerzési Hatóság ellenőrizheti a szerződések teljesítését, ezzel erőteljesebben ösztönözhető a jogkövető magatartás - mondta Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke, a Miniszterelnökséggel közösen szervezett szakmai konferencián, amelyről a Közbeszerzési Hatóság tájékoztatta az MTI-t.

 

    A csütörtöki rendezvényről szóló összefoglaló szerint az elnök előadásában kifejtette: a szerződések teljesítésének ellenőrzése során az idén október közepéig 192 ügy indult, ezekből 13 büntetőfeljelentés, 53 jogorvoslati eljárás született, továbbá 5 törvényességi felügyeleti eljárás indult a cégbíróságon, számos bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda felé, és 2 polgári peres eljárást is indított a hatóság a szerződés semmisségének kimondására.  
    Beszámolt arról is, hogy az első kilenc hónapban közel 6700 közbeszerzési eljárás zajlott 1600 milliárd forint összértékben. A mikro-, kis és középvállalkozások teljesítménye nem csökkent, az eljárások 81,4 százalékát nyerték el, amely lényegében megegyezik a 2015 azonos időszakival (83,1 százalék).
    Rigó Csaba Balázs elmondta azt is, hogy a jogorvoslati munka hatékonyabb lett: csak az idei év első tíz hónapjában közel annyi jogorvoslati eljárás indult, mint tavaly egész évben, miközben nem növekedett a 24 napos átlagos ügyintézési idő. A növekedést a hivatalból indított eljárások számának emelkedésével indokolta a hatóság elnöke.
    A közlemény szerint a konferencián felszólalt a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében utalt többek között a közbeszerzési törvény módosítására vonatkozó új javaslatra. Császár Dániel úgy vélte, hogy a közbeszerzési törvény tavaly novemberi hatályba lépése óta tapasztaltak alapján napirenden lévő módosítás gördülékenyebb, egyúttal átláthatóbb gyakorlatot eredményez majd. 
    A tájékoztatás szerint a módosítás eredményeként a legkisebb értékű eljárásoknál az árubeszerzés és szolgáltatás-megrendelés esetén 18 millió forintról 15 millió forintra csökken az értékhatár, amely felett a közbeszerzéseket egy összefoglaló tájékoztatás közzétételével meg kell hirdetni.