Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-10-20 14:24:20

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk legnagyobb részén erősen felhős vagy borult az ég. A Brit-szigetek, valamint a Kelet-európai-síkság felett anticiklon helyezkedik el, alacsony szintű rétegfelhőzet borítja a tájat, több helyen fordul elő szitálás, gyenge eső. Közép-Európa térségében ugyanakkor a Németország felett örvénylő, elöregedő ciklon okoz borongós, az Alpok és a Kárpát-medence országaiban sokfelé esős időt. Többórás napsütés csak a Mediterráneum legdélebbi részein, illetve Észtország környékén van. Nagyjából a Koppenhága-Varsó-Lvov-Bukarest vonaltól északkeletre 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, másutt 10 és 15 fok közötti a jellemző érték. 20 fok köré csak a déli tengerpartokon emelkedik délutánra a hőmérséklet, de Sevilla környékén még 30 fokot mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence felett az említett ciklon hidegfrontja vonul át, amely azonban éjszaka hullámot vet, így jelentősebb mennyiségű csapadékra kell számítani.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    --------------------------------------------------
    Általában borult, párás időre számíthatunk, de csütörtökön kora estig keleten még lehetnek kevésbé felhős területek is, illetve péntek estétől, késő estétől nyugat felől markáns felhőzetcsökkenés kezdődik. Csütörtökön nyugatról kelet felé csapadékzóna vonul végig az ország felett, a legkeletibb területeken várhatóan az éjszaka első felétől kell esőre számítani. Pénteken szinte országszerte ismétlődő jelleggel valószínű csapadék, de estétől a Dunántúl nyugati felén már eláll az eső. Pénteken késő estig az ország területén jellemzően 25-30 milliméter körüli csapadékmennyiségre kell számítani összességében. A Dunántúlon változó irányú mérsékelt légmozgás várható. A Dunától keletre azonban a délkeleti szél holnap napközben élénk, több helyen erős lesz.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 9 fok között alakul, a nyugati határvidéken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 9-12, az Alföldön 12-17 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.