Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrán vegyipari munkások ezrei az oroszországi kereskedelem helyreállítására szólították fel Porosenkót

2016-10-20 13:45:00

 

Nyugat-Ukrajna legnagyobb vegyipari üzemének több mint kétezer dolgozója petíciót írt alá, amelyben Petro Porosenko elnököt az ukrán-orosz külkereskedelem helyreállítására szólítják fel - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

    A Karpatnaftohim vállalat dolgozói felhívásukban úgy fogalmaztak, hogy a Független Államok Közösségének (FÁK) tagországai - különösen Oroszország - Ukrajna kulcsfontosságú partnerei, s a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok megszakadása az üzem termelésének visszaeséséhez vezetett. Felhívták az államfő figyelmét arra, hogy emiatt a bérük kifizetése sem állandó és teljes mértékű. Szerintük a kapcsolat helyreállítása Oroszországgal és a többi FÁK-országgal lehetőséget teremtene arra, hogy az üzem teljes kapacitással működhessen. Hangsúlyozták továbbá, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelem újraindítása csökkentené Ukrajnának az utóbbi években elszenvedett pénzügyi veszteségeit.
    Volodimir Sulingyin, a gyár vezérigazgatója kommentárjában hozzáfűzte, hogy a vegyi üzem teljes kapacitással 1,4 milliárd hrivnyát, azaz több mint 15,5 milliárd forintot fizethetne be évente az állami költségvetésbe.
    A podrobnosztyi.ua hírportál emlékeztetett arra, hogy a nyugat-ukrajnai vegyi üzem előtt már az ország keleti részében - Harkiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk megyékben - működő több nagyvállalat is Porosenko elnökhöz fordult hasonló tartalmú felhívással. Október 11-én pedig parlamenti csoport alakult a kijevi törvényhozásban azzal a céllal, hogy elérjék az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok helyreállítását.
    A minprom.ua hírportál megemlítette, hogy Porosenko szüntelenül az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók fenntartását követeli, miközben a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatnak az oroszországi Lipeckben lévő gyára továbbra is üzemel.