Andrea napja van. | 2024.04.18

Mutko orosz sportminiszterből miniszterelnök-helyettessé lépett elő

2016-10-20 10:14:20

 

Sportminiszterből a sportért, turizmusért és ifjúságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessé lépett elő Vitalij Mutko Oroszországban - közölték csütörtökön orosz lapok.

    Az erről szóló rendeletet szerdán írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök, Dmitrij Medvegyev kormányfő javaslata alapján. A turizmust és az ifjúságpolitikát a Kreml 2012-es kormányalakítás során választotta el a sporttól.
    Mutko, akit a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) jelentéstevője, Richard McLaren azzal vádolt meg, hogy szerepet játszott az oroszországi doppingbotrányban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól nem kapott akkreditációt a riói nyári játékokra.
    Az orosz sportvezető tagadta, hogy köze lett volna a doppingügyekhez és Moszkvával szembeni elfogultsággal vádolta meg a McLaren-jelentést. Putyin elnök júniusban, a jelentés közzététele nyomán felfüggesztette Mutko doppingügyi tanácsadóját, Natalija Zselanovát és egyik helyettesét, Jurij Nagornihot.
    A sporttárca irányítását az eddigi miniszterhelyettes, Pavel Kolobkov olimpiai, világ- és Európa-bajnok vívó vette át, aki Oroszországot a WADA-ban képviselte.
    Mutko, aki az orosz kormány kilencedik miniszterelnök-helyettese lett, új tisztsége mellett Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezető testületének tagja, a 2018-as oroszországi futball-vb szervezőbizottságának elnöke és az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke.
    Richard McLaren szerint Vitalij Mutko legalább egy esetben személyesen avatkozott be annak érdekében, hogy eltussolják egy, az orosz bajnokságban játszó külföldi labdarúgó ügyét. A jelentés szerint még legalább 11 orosz focista pozitív doppingtesztjét tüntették el 2011 és 2015 között. A WADA felkérte a FIFA független etikai bizottságát, hogy járjon el az orosz sportvezető ellen.