Auguszta napja van. | 2024.03.29

1956 - Szabadtéri installációkkal emlékeznek 1956-ra Szentendrén

2016-10-20 07:27:17

 

Szentendrei művészek nyolc szabadtéri installációjával emlékeznek 1956-ra a Duna parti városban október 23. és november 4. között.

 

    A kortárs művészek a korabeli helyszíneken idézik meg a történelmi eseményeket és reflektálnak alkotásaikkal az 1956-os forradalomra és szabadságharcra - mondta el Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek.
    Margit Szabolcs Megtisztulás című fényfestéses munkájának a városháza erkélye és az előtte lévő terület a helyszíne, október 24-én ugyanis a díszteremben választották meg a Hazafias Népfrontbizottságot, és akkor dobálták ki a járdára az irodák Sztálin- és Rákosi-szobrait. A szobortöredékekkel most a járdára vetített formában találkozhat a közönség.
    Az épület előtti téren Csató Máté felnagyított Pecsétje látható, amely a Konyec, azaz Vége feliratot viseli. A pecsétről több lenyomat is készül, melyeket más - szintén 56-os - szentendrei helyszíneken függesztenek ki.
    A Fő téren Tóth Eszter Vörös csillag című térinstallációja, valamint Nagy Barbara Irtás című videóinstallációja látható a Fő téri könyvesbolt kirakatában. Ezen a helyszínen olvasták fel a pesti egyetemisták 16 pontos követelésüket, a könyvesboltból pedig Marx, Engels, Lenin, Sztálin és Rákosi könyveit hordta ki és gyújtotta meg egy kisebb csoport.
    A Dunaparti Művelődési Ház udvarán ef Zámbó István Nyárson égetett könyvek című installációja a járási könyvtárból kihordott marxista könyvek elégetését idézi meg. 
    A Ferenczy Múzeum épületében működött egykor a rendőrség, október 24-én ott zajlott egy tüntetés, 28-án éjjel pedig fegyveres polgárok megtámadták a rendőrség épületét, de oda szállították be és verték meg brutálisan a forradalomban szerepet vállaló személyeket is 1957 februárjában. Vincze Ottó Halld meg a hangom! című public art reflexiójában az 50-es években rögzített felvételek és a korra jellemző hangeffektusok hangzanak fel hangszórókon át, többcsatornás montázsban.
    A város 56-os művészeti projektjének utolsó helyszíne a posta előtti tér, amihez nem kapcsolódik történelmi esemény, de a 11-es főútról is látható terület "kínálta magát", hogy az 56 darab 180 centiméter magas, földbe szúrt zászlóval megidézze a forradalmi tömeget; az Együtt a szabadságért című alkotás a Forgács Társaság munkája.
    A public art művek október 23-tól november 4-ig láthatók, hallhatók a város különböző nyilvános pontjain, a hang- és fényeffektusokkal kísért köztéri installációkat vezetett sétákon mutatják be a közönségnek művészettörténészek, helytörténészek.
    A program az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával valósul meg.
    A jubileumi emlékévben számos további rendezvénnyel emlékeznek a történelmi eseményekre - tette hozzá az igazgató.