Auguszta napja van. | 2024.03.29

’56-os „Büszkeségpont” Sajóivánkán

2016-10-18 13:27:52

2016, a Magyar Szabadság Éve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kötődő Emlékévet a Kazincbarcikához közeli kistelepülés, Sajóivánka különleges módon kívánta megünnepelni és megörökíteni az utókor számára.

A festői szépségű és fiatalos lendületű kistelepülés története bár a régmúltba tekint vissza, de az ’56-os eseményeket illetően nem rendelkezik mély történelmi gyökerekkel. Ám a térség vérkeringésébe aktívan bekapcsolódva határozott céljuk „különlegesnek, egyedinek és nagynak” lenni.

Ez adta az alapötletét annak, hogy Sajóivánkán létrehozzanak egy olyan emlékművet, mely egyszerre tisztelgés a múlt nagyjai, hősei előtt; iránymutatás a jelen és a jövő generációja számára, s ugyanakkor látványosság minden odalátogatónak vagy átutazónak.

Hiszen a település csatlakozott az 1956-os emlékévhez, és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány két pályázatán („Büszkeségpont” és „Sinkovits Imre”) is sikert aratott „1956 emlékezete Sajóivánkán” című projektjével.

Ennek és az 1956-os Emlékbizottság támogatásának köszönhetően megvalósulhat a kistelepülés nagy álma, egy különleges emlékmű, s hozzá kötődően az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához méltó megjelenésű emlékprogram.

Az új „Büszkeségpont”, vagyis a monumentális alkotás tervezője, Eperjesi Szabolcs Seszták Ottó polgármesterrel, a képviselő-testület tagjaival és a település lakóival együtt egy olyan emlékművet szeretett volna létrehozni Sajóivánka egy kiemelkedő részén, mely jól látható a 26-os számú főúton közlekedők számára is: napközben „nagysága”, este pedig különleges megvilágítása és látványa miatt.

Az emlékmű kivitelezésében – csakúgy, mint az ötletelésben, előkészítésben – a község lakói is aktív szerepet vállalnak, mint ahogy az ’56-os ünnepséggel egybekötött avatást is nagy izgalommal várják.

Ekkor egy időkapszulát is elhelyeznek majd az emlékmű talapzatában, mely egy tartalmas üzenet a jelenből, 2016-ból a jövő generációja számára. Szándékaik szerint ezt a kapszulát utódaik ötven év múlva, 2066-ban bontják majd fel.

Az ’56-os emlékprogramban közreműködik Kelemen Csaba színművész, ünnepi beszédet mond Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

A program kiegészítéseként délelőtt 9 és 11 óra között a Sajóivánkai Óvoda épületében a Sajómenti Népművészeti Egyesület négy műhelyes ünnepi játszóházba várja a kicsiket és nagyokat. Az emlékműavatást követően pedig várhatóan 12.30-tól a Községháza nagytermében Dobos Norbert művésztanár kiállítását Ursutzné Blága Krisztina, a kazincbarcikai Gyermekek Háza-Kézművesház vezetője nyitja meg, közreműködnek a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanárai. 

A programokra és az azt követő állófogadásra nagy tisztelettel és szeretettel várjuk a sajtó képviselőit!

 

További információ: Seszták Ottó polgármester +36-70/ 459-7040, polgarmester@sajoivanka.hu

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvény helyszínét gyalogosan, egy rövid sétával lehet elérni (5-6 perc); a forgalmat polgárőrök irányítják majd, parkolási lehetőség a Polgármesteri Hivatal melletti utcákban és területeken.

 

„A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja”