Auguszta napja van. | 2024.03.29

Helyettes államtitkár: nemzetstratégiai kérdés a demográfiai tendenciák megfordítása

2016-10-18 09:08:21

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős, nemrég kinevezett helyettes államtitkára szerint talán nincs is fontosabb nemzetstratégiai kérdés, mint a demográfiai tendenciák megfordítása, amiben sokat segíthetnek a civil szervezetek.

 

    Beneda Attila kedden Budapesten, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által szervezett Családszervezetek II. konferenciáján felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzések szerint 2060-ra hétmillióra csökkenhet Magyarország lakossága.
    Ennek elkerülése érdekében a kormány azon dolgozik, hogy minél tovább bővítsék a családtámogatások lehetőségeit. A jövő egyik kiemelt feladatának nevezte a társadalom "érzékenyítését" arra, hogy családban élni jó.
    A helyettes államtitkár megemlítette, hogy jelenleg is zajlik az egyeztetés a II. Budapesti Demográfiai Fórum jövő évi megrendezéséről.
    Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta, a családszervezetek júniusban rendezett első konferenciája óta elindultak az együttműködések a szervezetek között.
    Fontosnak nevezte, hogy a családokért dolgozó civil szervezetek minél jobban megismerjék egymást és összehangoltan dolgozzanak, mert együtt erősebbek tudnak lenni.
    A konferencián bemutatkozott a meghívott 14 civil szervezet, valamint a NOE új munkacsoportja, a nagyszülői tagozat. Asztalosné Zupcsán Erika, a tagozat vezetője elmondta, programjaikkal szeretnék csökkenteni a "szakadékot" és erősíteni az együttműködést a nagyszülők és az unokák között.
    A konferencia a bemutatkozások után panelbeszélgetésekkel folytatódott, a témák között szerepel az önkéntesség, a digitalizáció hatása a gyerekekre, a házasság és a családvédelem Európában, valamint a férfiak és férjek megszólításának lehetőségei.
    Az 1987-ben alakult egyesületnek jelenleg több mint 250 helyi közössége, mintegy 14 ezer tagcsaládja és hetvenezer tagja van. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. A szervezet munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.