Ervin napja van. | 2024.04.26

Csalárd hívások: Ne adjon pénzt a csalóknak!

2016-10-17 16:16:00
A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya felhívja a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt időszakban megszaporodott az úgynevezett telefonos csalások száma.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sértetteket a telefonáló felhívja, majd közli, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta az ő telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban csak akkor kerül a számlájára, ha regisztrációs költségként nagyobb összeget rátölt egy, a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltöltenie a sértettnek.

A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét, egyik telefonos szolgáltató társaság sem hirdetett ilyen jellegű nyereményjátékot. Amennyiben ilyen hívást kap, legyen óvatos, mert csalás áldozata lehet!

További hasznos tanács lehet, hogy:

  • bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, kezelje azt kellő fenntartással és óvatossággal!
  • telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait!
  • ismeretlen részére semmilyen esetben ne utaljon át pénzt!
  • törekedjen arra, hogy azonosítható legyen a hívó személye! Kérjen telefonszámot, honlap elérést, ahol objektív információkat tud beszerezni az állítólagos nyereményről. Mondja el a telefonálónak, hogy mielőtt döntene, először meg kíván győződni az ajánlat valódiságáról.

Ha a csalók – az Ön elővigyázatossága ellenére - mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!a