Emma napja van. | 2024.04.19

A Jobbik a bűncselekmények áldozatainak hatékonyabb kártérítését sürgeti

2016-10-16 15:18:00

 

A Jobbik az erőszakos bűncselekmények áldozatainak, illetve családtagjainak hatékonyabb kártérítésére sürgeti a kormányt.   

 

    Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a tíz évvel ezelőtti olaszliszkai lincselésre emlékezve hangsúlyozta, az államnak a mostaninál nagyobb felelősséget kellene vállalnia azokban az esetekben, amikor nem tudja megvédeni állampolgárait.
    Jelenleg ugyanis a büntetőperek többségének végén nem kapják meg a megítélt kártérítést a címzettek, mivel azt az állam vagy nem tudja behajtani az elkövetőkön, vagy a bűnügyi költségek teljesen felemésztik azt - fejtette ki az ellenzéki politikus. Emlékeztetett, hogy pártja a kormányoldal támogatásának hiányában korábban sikertelenül próbálta elérni, hogy az áldozatok kártérítése előzze meg a bűnügyi költségek kifizetését.
    A Jobbik frakcióvezető-helyettese elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben szerinte a kormány nem fordít elég figyelmet az áldozatok kártérítésére, addig egy a parlamentben jelenleg is tárgyalt javaslattal a börtönök túlzsúfoltsága miatt napi 1200-1600 forintot fizetne szinte minden elítélt bűnözőnek úgy, hogy abból az állam adótartozás, vagy korábbi károkozás miatt sem vonhat le egyetlen forintot sem.