Auguszta napja van. | 2024.03.29

Államtitkár: sikeres volt a "Földet a gazdáknak" program, minden harmadik jogosult földhöz jutott

2016-10-16 11:59:00

 

Az állami földekért felelős államtitkár szerint 1990 óta nem volt olyan sikeres földértékesítési program, mint a "Földet a gazdáknak", minden harmadik, csaknem 30 ezer jogosult földműves földhöz jutott - mondta Bitay Márton Örs vasárnap az MTI-nek.

 

    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára ismertette: a program lezárását és eredményeit, valamint a bevétel felhasználási lehetőségeit tartalmazó két törvénymódosítási és egy országgyűlési határozati javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek. Hozzátette: az Országgyűlés várhatóan október végéig elfogadja a javaslatokat.
    Mint mondta, pénteken az első vita során egyik ellenzéki párt sem nyújtott be módosító javaslatot, annak ellenére, hogy tartalmi vitájuk volt korábban a törvénnyel kapcsolatban. Úgy vélte, korábban "politikai pecsenyesütögetés" folyt, mert amikor "a tettek mezejére kellene lépni és benyújtani egy konkrét módosító javaslatot", azt már nem tették meg.
    Felidézte, a program tavaly ősszel kezdődött, az árverések az idén nyáron zárultak le. A 3 hektár alatti birtokokat egyszerű hirdetménnyel, a nagyobbakat nyilvános árverés útján értékesítették. A kisebb birtokok értékesítése nem zárult le - jegyezte meg.
    Az államtitkár kiemelte, mintegy 270 milliárd forint bevétel folyt be az árverésekből, amit az államadósság csökkentésére fordítanak a törvényjavaslat szerint, azaz "felélni" nem lehet. Mint mondta, logikus gondolat, hogy a közösségi vagyon értékesítéséből a teljes közösség számára haszon keletkezzen.