Gedeon napja van. | 2024.03.28

Heti makronaptár - Kevés adat jelenik meg a jövő héten

2016-10-16 07:17:51

 

Csaknem üres a jövő heti magyarországi makrogazdasági naptár, az építőipari termelés adatai mellett kereseti statisztika jelenik meg, valamint az államháztartás részletes szeptemberi adatait közlik a héten.

 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közli az augusztusi építőipari termelés adatát. Idén júliusban az építőipar teljesítménye 17,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül az épületek építése 1,0 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 31,8 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 3,2 százalékkal csökkent júliusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint.
    Az építőipari termelés volumene az első hét hónapban 24,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.
    Szerdán teszi közzé a KSH a keresetek augusztusi alakulását. A bruttó átlagkereset 256 900 forint volt júliusban, 5,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, január-júliusban a bruttó keresetek 5,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése - a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.
    Csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének 2016. szeptember végi helyzetéről. 
    Az október 10-én kiadott gyorstájékoztató szerint szeptemberben 271,6 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, a kilenc havi hiány 2,4 milliárd forintra csökkent, amely másfél évtizedes rekordnak számít. Erre tekintettel a kormány a GDP 2,0 százalékáról 1,7 százalékára csökkentette az idei uniós módszertan szerinti hiánycélt. Szeptember végéig a központi költségvetés 95,5 milliárd forintos hiányt, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak. Szeptemberben a központi alrendszer (államháztartás az önkormányzatok nélkül) többlete 271,6 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez 39,7 milliárd forint hiány volt. Az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szeptember végén eljuttatott EDP-jelentésében a kormány erre az évre a tavaszi prognózisnál 104 milliárddal alacsonyabb, 599,7 milliárdos idei hiánycélt jelentett.