Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetközi Cigány Filmfesztivál kezdődik a jövő héten Budapesten

2016-10-15 12:44:23

 Mintegy 30 dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet vetítenek október 21. és 23. között a budapesti Art+Cinema moziban a VII. Romani Film Fest Nemzetközi Cigány Filmfesztiválon, amelynek közönsége kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehet.

    A filmnapokon számos hazai és nemzetközi, többek között holland, román, francia és lengyel alkotással találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál első két napján 56-os roma hősök címmel 18 portréfilmet vetítenek - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
    A Romani Film Festen ismét látható lesz Az Érpatak-modell című dokumentumfilm - melyet beszélgetés követ a film rendezőjével - és a román Radu Jude remekműve, a tavaly Berlinben Ezüst Medvét nyert Aferim!.  
    A vetítésekhez idén is kerekasztal-beszélgetések kapcsolódnak. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója lesz a vendége a Romák az 1956-os forradalomban című beszélgetésnek, amelyen Joka Daróczi János és Kalla Éva mellett részt vesznek a roma hősök gyermekei is. A fesztivál olyan aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is teret ad, mint a roma értelmiségiek munkanélkülisége.
    A Romani Film Festhez kapcsolódva nyílik meg október 21-én Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész 1956-os tematikájú kiállítása is - közölték a szervezők.