Emma napja van. | 2024.04.19

Lengyel elnök: a V4-ek az egyenlő államok Európáját akarják - FRISSÍTETT (új: tárgyalások, látogatás az Ulma család emlékmúzeumában))

2016-10-15 08:49:00

 A közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a délkelet-lengyelországi Lancutban, ahol pénteken megkezdődött a visegrádi csoport (V4) államfőinek rendszeres évi találkozója.

    A V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - államfőinek kétnapos, szombaton a lengyel Kárpátaljai vajdaság székhelyén, Rzeszówban folytatódó csúcstalálkozójának fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.
    Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a földrészen belüli megosztottság problémája - szögezte le a lengyel államfő a 16. században épült főnemesi kastélyban rendezett találkozón. Kiemelte: a V4-ek 25 éves létezésének, az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozásuknak tapasztalata azt mutatja, hogy "együtt többet tudunk tenni".
    A NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás alapvető változást eredményezett a térség geopolitikai helyzetében, ami sokkal nehezebben ment volna végbe a visegrádi együttműködés nélkül - állapította meg. A V4-es csoport hitelessé tette a térséget a nyugati szövetségesek szemében - fogalmazott a lengyel elnök.
    "Ma nagy szükség van az országcsoport erejére és egységére" - jelentette ki. "Nemzeti céljainkat valóra szeretnénk váltani, de ezt csak az egységes Európában lehet elérni" - fűzte hozzá.
    "Nem akarjuk a jobb és rosszabb, erősebb és gyengébb államok Európáját, ezért arra van szükség, hogy a V4 erős és egységes legyen, és támogassa Európa egységét" - hangsúlyozta.
    Andrzej Duda külön kitért az első plenáris ülésre, melynek témája a V4-ek ifjúságpolitikáj volt. Elmondta: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete.
    "Meg kell állítanunk a kivándorlási hullámot, mely annyi tehetséges, kreatív fiatalt sodor magával országainkból" - figyelmeztetett. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára biztosítsák a méltó fejlődés lehetőségét saját hazájukban - mutatott rá.
    Az ifjúságpolitikának szentelt ülésről péntek este Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi titkára a sajtónak elmondta: a V4 elnökei egyetértettek abban, hogy két területen kell támogatni a pályakezdő fiatalokat: egyrészt támogatni kell  a jó startot  számukra a  vállakozásokban, a hazai munkában, másrészt a családalapításra, a családok támogatására kell összpontosulni.
    Az államfők arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalok támogatása regionális szinten is testet ölt, többek között közös össztöndíjakban - mondta el Szczerski.
    Az elnökök a két plenáris ülés közötti munkaebéden a V4-eknek az EU-ban betöltött szerepéről tárgyaltak, a délutáni panelen pedig Európa kulturális önazonosságáról is tanácskoztak. Egyetértettek abban, hogy Európa "nemcsak intézmény, nemcsak politika, hanem elsősorban kultúra".
    Az államtitkár szerint Andrzej Duda erről elmondta: a cél "hazák Európája, ám semmiképp sem törekszünk Európa nélküli hazákra,"  a kontinensen sok nemzeti identitás létezik, melyek "együtt képezik az európai civilizáció szövetét, melyet védeni akarunk."
    Az államtitkár szerint szó esett migrációs válságról is, mely egyrészt "az európai politika gyengeségét mutatja," másfelől "nagy, nemcsak politikai, hanem kulturális kihívást is jelent."
    Szczerski elmondta: az elnökökre " mély benyomással volt" a második világháborús lengyelországi zsidómentőknek szentelt emlékmúzeumban tett péntek délutáni látogatás. A náci német katonák által kivégzett hétgyermekes Ulma családról elnevezett múzeumot a Lancuthoz közeli Markowa községben nyitották meg idén márciusban.
     A négy államfő a múzeum előtti téren virágot helyezett a holokauszt áldozatainak emlékművéhez, és gyertyákat gyújtottak a lengyel zsidómentők emlékét felidéző, a komplexumban szintén létesített falnál.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó