Emma napja van. | 2024.04.19

Kortárs alkotásokat adományozott a MANK közgyűjteményeknek

2016-10-14 16:18:00

Tizenkilenc olyan alkotást adományozott magyar kortárs művészekkel foglalkozó közgyűjteményeknek a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), melyek a szervezethez tartozó műteremlakásokban születtek.

    Az alkotásokat pénteken vehették át a gyűjtemények képviselői a szentendrei Régi Művésztelepen működő MANK Galériában.
    Az eseményen Hóvári János, a MANK főigazgatója kiemelte: az állam célja, hogy a közgyűjtemények gyarapításának költséges terhét enyhítse és szakértők által kiválasztott, kvalitásos műalkotások ajándékozásával járuljon hozzá a magyar kortárs művészeti múzeumok szakmai munkájához.
    A főigazgató elmondta: az ötmillió forintos értéket meghaladó felajánlás keretében idén 15 művész 19 alkotása kerül 8 múzeumhoz, köztük a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumhoz, a kecskeméti Katona József Múzeumhoz, de gyarapodik mások mellett a váci Tragor Ignác Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vagy a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum is.
    Hóvári János felidézte: 2014 óta új rendszerben bérelhetik a művészek a MANK műteremlakásait, a bérlés határozott időre, 3 évre szól, amely meghosszabbítható. Az alkotók a bérlői időszak alatt évente egy alkotást adományoznak a MANK-nak, a három év alatt az alkotások értékének el kell érniük az ötszázezer forintot.
    A főigazgató elmondta: az elmúlt évben valamennyi érintett gyűjteményt felkerestek, jelenleg több mint 20 olyan intézmény van, amely fogadni szeretné a műveket. Hozzátette: abban az esetben, ha egy alkotásra több intézmény is jelentkezik, szakmai grémium dönt.
    A pénteki eseményen a többi között Bíró Sándor, Lengl Orsolya, Nagy Kriszta vagy Melkovics Tamás alkotásait vehették át az intézmények képviselői.