Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: az EU-nak szorosabban kell együttműködnie Délkelet-Ázsiával

2016-10-14 12:07:00

A bezárkózás nem jó válasz, az Európai Uniónak szorosabban kell együttműködnie a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN)- mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

    Szijjártó Péter részt vett az EU és az ASEAN tagállamainak külügyminiszteri találkozóján Bangkokban, az eseményen 28 uniós tagállam tíz térségbeli országgal egyeztetett.
    A miniszter kifejtette: a világban jelenleg a regionális gazdasági és kereskedelmi integrációk globális versenye zajlik, és világossá vált, hogy azok az országok, térségek, amelyek nem tudnak szövetségeket építeni más távoli térségek gazdasági integrációival, lemaradnak, jelentős mértékben veszítenek a versenyképességükből. Ezért az Európai Uniónak ügyelnie kell arra, hogy most, amikor történelmi kihívásokkal szembesül, ne zárkózzon be, mert az a lehető legrosszabb gazdasági hatásokkal járó válasz a jelenlegi kihívásokra - jelentette ki.
    Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő térség olyan gazdaságokkal, amelyekben a technológiai színvonal rendkívül magas, az innovatív kutatás-fejlesztés eredményeit használják a gazdaságban, így az új ipari korszakba lépve Európának az az érdeke, hogy ezzel a térséggel a lehető legszorosabb együttműködést alakítsa ki - hangsúlyozta.
    Megjegyezte: az ASEAN tíz országának 628 millió lakója van, vagyis Kína és India után a legnépesebb gazdasági térség.
    Szijjártó Péter közölte: három irányát jelölték ki a kapcsolatépítésnek, így azt, hogy "a befulladt szabadkereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat azonnal ki kell rángatni a tetszhalott állapotukból" és újra kell indítani. Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel, Malajziával, Vietnammal és Szingapúrral különböző fázisban vannak a tárgyalások, és Magyarország érdeke, hogy a tárgyalások mielőbb lezáruljanak, létrejöjjenek a megállapodások. Ez a magyar vállalatok piacra lépési lehetőségeit javítaná, alapvetően a vízgazdálkodás, a mezőgazdasági technológiák és az infokommunikációs technológiák területén - mutatott rá.
    Ma magyar vállalatok az ASEAN-országokkal összesen kétmilliárd dollár kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le, és hogy a nagy versenyben a magyar cégek helyzetét, pozícióját javítsák, 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál e tíz országra nézve - hívta fel a figyelmet a miniszter.
    Ugyancsak fontos iránya az együttműködésnek az emberek közötti kapcsolatok megteremtése, hiszen Európán belül is verseny van a kooperációért Délkelet-Ázsiával. Ezért a tíz országnak összesen 400 ösztöndíjat ajánlottak fel magyarországi egyetemekre, és a hallgatók egy része már meg is kezdte tanulmányait - közölte.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy megállapodtak: az EU megkezdi a tárgyalásokat az ASEAN tagjaival egy átfogó légiközlekedési megállapodásról, amelynek értelmében új járatok indulnak a két térség között. Magyarország célja, hogy e járatok közül jó néhányat Budapestre hozzon - mutatott rá. Hozzátette: ha ezt az átfogó megállapodást megkötik, az összeköttetés javulásával nyolcmilliárd eurónyi gazdasági haszonra számíthatunk európai szinten.
    A külügyminiszter biztonsági kérdésekről beszélve közölte: mindkét térség érintett az iszlám szélsőségek elleni küzdelemben, ezért a biztonsági együttműködésről is született megállapodás. Közös cél az iszlám radikalizmus visszaszorítása, amely gyakran táptalaja a terrorizmusnak, utóbbi pedig gyakran kiváltója a migrációs folyamatoknak - magyarázta.