Andrea napja van. | 2024.04.18

Felfüggesztette a Nébih egy reformtermékeket előállító tésztaüzem működését

2016-10-14 11:15:00

 Felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szentenderi Molnár Tanya Kft. reformtermékeket előállító tésztaüzemének működését, a szeptember végén tartott ellenőrzéskor a szakemberek súlyos higiéniai problémákat tártak fel, egyebek mellett megállapították, hogy az üzemben lejárt alapanyagokat is felhasználtak, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható  - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint a cégnél számos hibát tárt fel a hivatal: az üzemben zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, a bontott alapanyagok mellett pedig festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak. A dolgozók elmondása szerint a nagyobb méretű eszközöket és a tésztakészítéshez használt úgynevezett matricákat az udvaron mosták, egy kerti csapra csatlakoztatott nagynyomású tisztítógéppel.
    Hozzátették: az alapanyag raktárban nagy mennyiségű jelöletlen, lejárt minőségmegőrzési idejű terméket találtak a szakemberek.
    Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden, az alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.
    A hatóság több mint 1500 kilogramm alapanyagot, illetve készterméket vont ki a forgalomból.
    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a vállalkozás három cégnek végzett bérgyártást, a további esetlegesen érintett forgalmazók és termékek vizsgálata folyamatban van.
    Kiemelték: ahhoz, hogy a cég folytathassa tevékenységét, az üzemet ki kell takarítani, fertőtleníteni, tisztasági festést kell végezni és rágcsálómentesítést, amit a hatóság ellenőriz.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány